Rekenen oefenen leuker maken: 5 tips voor in de klas

Het kan soms een hele opgave zijn: kinderen motiveren voor de rekenles. Rekenen is volgens velen namelijk ‘saai, stom en moeilijk’. Alleen de leerlingen die goed kunnen rekenen of snel klaar zijn, volgen met plezier het vak. Benieuwd hoe je rekenen oefenen leuker maakt voor álle leerlingen? Lees dan snel verder!

Tip 1: Goede werkboeken zijn key bij rekenen oefenen

Het allerbelangrijkste om rekenen leuker te maken voor leerlingen, zijn goede werkboeken. Rekenen is namelijk veel meer dan alleen sommetjes maken: de werkboeken moeten zowel inspirerend en grappig als uitdagend en leerzaam zijn. Ze moeten duidelijke uitleg, leuke verhalen en relevante voorbeelden bevatten. Op die manier raken leerlingen enthousiast en gemotiveerd. Hier vind je goede werkboeken voor rekenen oefenen.

Tip 2: Gebruik spelletjes bij rekenen oefenen

Spelen is dé manier om de rekenles leuker te maken voor kinderen. Ze worden namelijk uitgedaagd en leren spelenderwijs. De keuze is reuze als het aankomt op rekenspellen. Zo bestaan er talloze kaart- en gezelschapsspelletjes om breuken, klokkijken en tafels mee te oefenen. Denk aan Halli Galli, Take-5 en Skip-Bo. Ook is er de cijferspeelmat, waarop kinderen met handen en voeten spelen om cijfers en sommetjes te leren. Hoe leuk is dat?

Tip 3: Laat de leerlingen samenwerken

Teamwork makes the dream work. Als kinderen samen kunnen leren, zullen ze meer plezier beleven én meer onthouden. Organiseer groepsactiviteiten waarbij kinderen samenwerken om rekenproblemen op te lossen. Hieronder wat leuke ideeën:

● Mix en ruil: Geef iedere leerling een kaartje met een som erop en laat hen hiermee rondlopen door het lokaal. Ze mogen stoppen bij een medeleerling, rekenen elkaars som uit en bespreken de sommen met elkaar. Na het uitrekenen, wisselen de kinderen van kaartjes en lopen weer door naar een andere leerling.

● Tafelrondje per tweetal: Schrijf een getal op het bord, bijvoorbeeld het getal 100. Geef ieder tweetal één papier en één pen of potlood. De kinderen mogen om-en-om een som opschrijven met als uitkomst 100. Breng variatie aan door bijvoorbeeld eerst plus- of juist minsommen te vragen en ga daarna door naar deelsommen en vermenigvuldigen.

Tip 4: Real-life toepassingen

Rekenen is een abstract vak: sommen op papier gaan vaak niet echt ‘leven’ bij kinderen. Ze vragen zich af wat voor nut het heeft. Maak daarom de sommen relevant voor het dagelijks leven van de leerlingen. Laat zien hoe rekenen wordt gebruikt bij winkelen, koken, boodschappen doen en het meten van bijvoorbeeld muren om te kijken of meubels passen. Dit helpt hen in te zien waarom rekenen belangrijk is en hoe het hen kan helpen in de echte wereld.

Tip 5: Rekenen oefenen met technologie

En als laatste tip: zet technologie en multimedia in om de rekenles spannender en boeiender te maken. Dit kan variëren van interactieve apps en educatieve video's tot aan virtual reality of augmented reality, waarbij kinderen in een virtuele omgeving rekenopdrachten kunnen uitvoeren. Door de kracht van technologie te benutten, kunnen leerlingen op daadwerkelijk ‘avontuur’ om hun rekenvaardigheden op te bouwen.

VorigeWat als je een conflict met je werkgever hebt?
VolgendeGratis lespakket Houden van huisdieren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter