Profiteer van de voordelen van een groen schoolplein

Uit divers onderzoek blijkt dat de natuur om ons heen ontzettend goed is voor de geestelijke en fysieke gezondheid. Het is dus goed om kinderen vanaf jongs af aan in aanraking te laten komen met groen. Zo zijn er al scholen die met goed weer af en toe een les buiten geven.

Ook is het mogelijk om de leefomgeving in en rondom school groener te maken. Hierbij kun je denken aan een groen schoolplein met een eigen moestuintje, een grasveld en veel planten, struiken, bloemen en bomen. Er zijn verschillende voordelen te ontdekken aan zo’n groen speelplein op school. In dit artikel lees je er meer over.

Groen schoolplein is goed voor hoofd en lijf van kinderen

Een van de grootste voordelen van het creëren van een groene speelomgeving is dat kinderen van een basisschool er fysiek en mentaal gezien baat bij hebben. Een groene omgeving nodigt namelijk uit om lekker te bewegen. Zoals je waarschijnlijk al wel weet, is volop beweging goed voor je hoofd en je lijf.

De kans op diabetes en overgewicht is bijvoorbeeld een stuk minder groot wanneer kinderen rondrennen en spelen in het groen. Ook speelt groen een rol bij de vermindering van verschillende ziekten zoals verschillende hart- en vaatziekten. Het is voor de gezondheid van kinderen en preventief gezien dus een must om in een groene omgeving op te groeien en les te hebben.

Betere concentratie op school door groen schoolplein

Wat daarbij goed is om te weten, is dat groen ook garant staat voor een rustige en goede leeromgeving. Uit bovenstaand onderzoek blijkt dat, met name, kinderen zich beter kunnen concentreren en beter kunnen leren wanneer ze regelmatig in aanraking komen met de natuur. Dat is positief voor de lessen die vervolgens worden gevolgd in de klas.

Een betere concentratie komt ook voor uit een goede nachtrust. Ook daar heeft de aanwezigheid van natuur rondom de school een opvallende invloed op. Door lekker vaak buiten te zijn en je te omgeven met groen ervaar je meer rust en meer natuurlijke vermoeidheid waardoor je weer beter slaapt. Dat heeft weer effect op de concentratie en motivatie. Een win-winsituatie.

Groen schoolplein biedt multifunctionaliteit voor diverse kinderen

Op een groen schoolplein is daarnaast van alles te realiseren waarbij er naar de wens van verschillende soorten leerlingen wordt gekeken. In andere woorden: zo’n schoolplein is multifunctioneel, omdat je het op diverse manieren kunt inrichten. Neem bijvoorbeeld een boomstam: kleine kinderen leren zich eraan optrekken, grotere kinderen kunnen erop spelen en docenten kunnen erop zitten.

Wat ook prettig is, is dat er volop ruimte is voor zowel kindjes die lekker willen rennen en ravotten als voor kinderen die wat rustiger zijn. Zij kunnen zich vermaken op het gras waar ze insecten kunnen tellen en figuren in de vormen van de wolken kunnen herkennen. Kortom: een groen schoolplein is in te richten voor een diverse doelgroep.

Kinderen al jong leren over het belang van de natuur

Grote kans dat je zelf vroeger voornamelijk binnen hebt gezeten tijdens lessen Nederlands en biologie. Dat is zonde want je kunt, vooral met dat laatst genoemde vak, juist buiten van alles leren over flora en fauna. Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan al genoeg te leren over het belang van de natuur.

Zonder de natuur kan de mens immers niet bestaan. Door volop groen te realiseren rondom en in de school komen kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking met natuur. Hier kun je op school extra aandacht aan geven door interactieve lessen buiten te geven. Denk bijvoorbeeld aan lessen in biodiversiteit. Daar kan dit gratis lespakket over biodiversiteit je misschien bij helpen.

Ook interessant: groen schoolplein is goed voor het milieu

Tot slot is het goed om te weten dat een groen schoolplein goed is voor het imago van de school. Steeds vaker zijn mensen, en dus ook de ouders van de leerlingen op je school, bezig met duurzaamheid. Tel daarbij op dat een groen schoolplein er representatief uitziet en je hebt een hele goede match. Dat is niet alleen voor de ouders, de leraren en de kinderen prettig, maar ook voor het milieu.

Op een groen schoolplein worden tegels bijvoorbeeld vervangen met groen, zoals zand, grond en gras. Hiermee wordt biodiversiteit gestimuleerd: door het aanwezige groen komen er meer insecten, vogels en andere dieren op de planten, bomen en struiken af. Zorg je daarnaast voor nog meer duurzame toepassingen, zoals een manier om regenwater goed af te voeren, dan is je groene schoolplein helemaal een pluim waard.

VorigeParticulier onderwijs toegankelijker nu basisbeurs terugkomt
VolgendeEen derde van kinderen op basisschool leeft in stressvolle thuissituatie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter