Het nut van insecten in de tuin en hoe ze een handje te helpen

We hebben allemaal wel een associatie met insecten. Zo kunnen veel mensen genieten in hun eigen tuin van de prachtige vlinders en lieveheersbeestjes. Maar zijn er ook een heleboel insecten waarbij onze nekharen overeind kunnen gaan staan. Het beeld van sommige insecten is vaak vies en negatief. Maar insecten vervullen een hele belangrijke rol in de natuur. Ze zorgen er namelijk voor dat bloemen en planten bestuift worden. Zo zorgen ze er deels voor dat flora zich kan voortplanten. Daarnaast zijn insecten een grote voedingsbron voor vogels en andere dieren, en bestrijden ze elkaar. Zonder insecten kan de natuur dan ook niet voortbestaan. De volgende keer dat we bang zijn voor insecten of insecten ‘vies’ vinden, is het belangrijk om dit in gedachte te houden.

Hoe gaat het met de biodiversiteit in Nederland

Als we het hebben over biodiversiteit bedoelen we eenvoudig gezegd, al het leven dat er bestaat op de aarde. Op onze planeet is dit dus enorm groot en moet je denken aan complete ecosystemen, dieren, planten, insecten en ook micro organismen. Het is belangrijk dat er veel variatie en balans is in onze natuur. En dat er een verscheidenheid in soorten planten, dieren en andere organismen bestaat. We beseffen ons de laatste jaren steeds meer, dat we deze biodiversiteit nodig hebben om als mensen voort te kunnen bestaan. Zonder exotische planten en speciale kruiden, zouden we bijvoorbeeld een stuk minder medicijnen kunnen produceren. Maar ook koraal en planten vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Koraal en planten bij kustgebieden beschermen ons namelijk onder andere tegen overstromingen. Maar ook micro organismen en insecten zijn niet weg te denken. Zonder de juiste balans in onze tuinen, zal er bijvoorbeeld minder bestuiving plaats vinden. De groei van ons natuurlijke voedsel, groenten en fruit zal dan bedreigd worden. Om de biodiversiteit te helpen en het de juiste richting op te sturen, zullen we klein moeten beginnen. We kunnen namelijk in onze eigen tuin al beginnen met insecten zoals lieveheersbeestjes, bijen, wespen en larven een handje te helpen.

Help lieveheersbeestjes in de winter

Lieveheersbeestjes horen tot de order Coleoptera, ofwel kevers. Wereldwijd zijn er maar liefst 5000 verschillende soorten lieveheersbeestjes, waarvan er zo’n 750 in Europa voorkomen. We kennen ze allemaal wel, die schattige rode diertjes met zwarte stippen. Want hoewel een lieveheersbeestje een insect is, wordt deze vaak wél gezien als schattig. Naast dat ze er zo schattig uitzien, zijn lieveheersbeestjes ontzettend belangrijk voor de natuur. Ze zijn namelijk van nature bladluiseters. Daarnaast eten ze ook witte vliegen, mijten en schaal insecten. Wist je dat een volwassen lieveheersbeestje maar liefst 100 bladluizen per dag kan eten? Je kunt lieveheersbeestjes dan ook inzetten als biologische ongediertebestrijding. Bladluizen kunnen veel schade aanrichten aan planten. Ze kunnen deze ontdoen van bladeren, nectar en andere sappen. Door het inzetten van lieveheersbeestjes kun je de bladluizen op een biologische manier bestrijden. Omdat lieveheersbeestjes zo’n belangrijke functie hebben, is het belangrijk om ze de winter door te helpen. Ook lieveheersbeestjes zijn net als veel mensen geen fan van kou. Door het aanschaffen van een lieveheersbeestkastje kun je ze een veilige schuilplek geven.

Wespen en bijen zijn niet alleen eng

De meeste van ons zijn er niet zo’n fan van, wespen en bijen. Dit komt voornamelijk doordat ze kunnen steken. We hebben dus liever dat ze bij ons uit de buurt blijven. Maar wat is nu eigenlijk de functie van wespen en bijen? Bijen zijn ontzettend belangrijk voor het ecosysteem. Ze maken namelijk honing en zorgen dat veel planten blijven bestaan. De bij vliegt planten en bloemen af, op zoek naar nectar om honing mee te maken. Zodra een bij rondkruipt in een mannelijke bloem, komen er stuifmeelkorrels op de rug en op de poten terecht. Met deze stuifmeelkorrels zorgen bijen uiteindelijk voor bestuiving waardoor vruchten kunnen groeien. Ontzettend belangrijk dus voor de natuur! Wespen vangen muggen, vliegjes, spinnetjes en rupsen als voer voor hun larven. Hierdoor blijft de insectenpopulatie in de natuur in evenwicht. Dus hoewel we misschien niet zo’n fan zijn van deze diertjes, zijn ze wel ontzettend belangrijk!

Het is belangrijk dat we de noodzaak van biodiversiteit al op jonge leeftijd aan onze kinderen doorgeven. Biologielessen helpen hier natuurlijk al enorm bij. Door onze kinderen o.a. het nut van insecten in de tuin uit te leggen, leren ze dat insecten ontzettend belangrijk zijn voor de natuur, en dat de natuur zonder insecten niet kan voortbestaan. We moeten de natuur dan ook altijd een handje helpen waar we kunnen.

VorigeWat is de makkelijkste manier om met de scholieren op reis te gaan?
VolgendeFijne vakantiebestemmingen voor elke docent, in eigen land of vlak over de grens
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter