Minder jongeren kiezen voor een mbo-opleiding

Minder jongeren hebben in het afgelopen jaar gekozen voor een mbo-opleiding, dan in de voorgaande jaren het geval was. Daarnaast kiezen nieuwe mbo-studenten steeds vaker voor een opleiding in de richting van toerisme en recreatie. Opleidingen tot kapper, schoonheidsspecialist, horecaondernemer en bakker zijn populairder geworden. Er wordt daarentegen steeds minder gekozen voor een technische opleiding tot monteur of bouwvakker. Dat is zorgelijk omdat de vraag naar goed geschoold technisch personeel een stuk groter is dan het aanbod. Het lijkt er nu op dat het aanbod in de toekomst nog verder krimpt, terwijl de vraag hoogstwaarschijnlijk blijft toenemen.

40% van studenten kiest voor een mbo-opleiding

In 2005 stroomde 50% van de middelbare schoolverlaters door naar het mbo. In het afgelopen jaar is dat percentage teruggezakt naar 40%. Nu kan het positief zijn dat leerlingen blijkbaar steeds vaker doorstromen naar een hoger vervolgniveau, maar dat komt de tegoeden op de arbeidsmarkt niet ten goede. Al jaren is er een tekort aan goed technisch geschoold personeel. De vraag naar deze mensen zal alleen maar toenemen met het oog op de energietransitie en huizentekorten. Maar het lijkt er dus op dat in de toekomst het voldoen aan deze vraag alleen maar moeilijker zal gaan worden.

Monteur en bouwvakker steeds minder populair

Steeds minder leerlingen kiezen voor een technische vervolgopleiding op het mbo, zoals de opleidingen voor monteur of bouwvakkers. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO-raad, roept daarom ook leerlingen die het middelbaar onderwijs hebben afgerond op havo/vwo niveau op om te kiezen voor een mbo-opleiding in plaats van een hbo- of wo-opleiding.

Het inzetten van niet/deels geschoold personeel in bijvoorbeeld de bouw, kan leiden tot grote problemen en ernstige ongelukken. Toch gebeurt het steeds vaker dat ongeschoold personeel wordt ingezet in de bouw om tekorten op te vullen, net als dat dit gebeurt met onbevoegde onderwijzers in bijvoorbeeld het PO. Ongeschoolde bouwvakkers hebben bijvoorbeeld geen VCA certificaat (Veiligheid Checklist Aannemers). Met dit certificaat toont een werknemer of bedrijf aan dat hij/zij op de hoogte is van veilige werkprocedures waardoor de kans op ongevallen wordt verkleind. Deze certificaten zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld in de vorm VCA vol.

Ook het inzetten van ongeschoolde monteurs kan tot grote problemen leiden. Zo is recentelijk duidelijk geworden dat zonnepanelen die geïnstalleerd werden door niet-gecertificeerde monteurs, veel vaker vlamvatten doordat de ruimte tussen de panelen en het dak bijvoorbeeld te klein was. Dit benadrukt nog maar eens het belang van goed geschoolde mbo’ers in de techniek.

VorigeOrganiseer een feestje op school!
VolgendeDit zijn de beste vloeren voor op scholen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter