Scholen in Nederland geven 8 maart les over Dolle Mina

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lanceren kennisinstituut Atria en educatieplatform F-site De lessen van Dolle Mina. Met het onderwijsprogramma voor middelbare scholieren komt de geschiedenis van de tweede feministische golf het klaslokaal in. Het lesprogramma wordt gelanceerd met een actie geïnspireerd op Dolle Mina: op tien scholen door heel Nederland worden gratis menstruatieproducten aangeboden.

Lesprogramma Dolle Mina
Dolle Mina staat symbool voor het naoorlogse feminisme. Met ludieke acties eiste de actiegroep vijftig jaar geleden verbetering voor de positie van vrouwen. Het onderwijsprogramma De lessen van Dolle Mina bestaat uit vier lespakketten en vier kennisclips. Het lesprogramma maakt de geschiedenis van de ‘tweede feministische golf’ toegankelijk voor middelbare scholieren en legt de link met de actualiteit.

Ludieke campagne #bloedserieus
Het onderwijsprogramma wordt met een ludieke actie gelanceerd. Op 8 maart krijgen leerlingen op tien deelnemende scholen door heel Nederland gratis menstruatieproducten aangeboden. Voor leerlingen is praten over menstruatie vaak nog een taboe, bovendien geeft 10% van de jongeren aan geen menstruatieproducten te kunnen betalen. Met de actie #bloedserieus worden jongeren aangemoedigd in gesprek te gaan over het taboe op menstruatie en menstruatiearmoede.

Dolle Mina’s van nu
Dolle Mina’s van nu, jonge activisten als Madeleijn van den Nieuwenhuizen, Nanoah Struik en Milou Deelen, introduceren de actie en het lesprogramma door de leerlingen via een vlog in de klas toe te spreken. De scholen die het lesprogramma over Dolle Mina onderwijzen liggen verspreid over heel Nederland: van Middelburg tot Den Helder, van Venlo tot Alkmaar en van Amsterdam tot Hoogezand. De scholen krijgen een gratis pakket met tampons en maandverband toegestuurd, gesponsord door het merk Yoni.

Het onderwijsprogramma De lessen van Dolle Mina is vanaf 8 maart gratis te downloaden op de websites van kennisinstituut Atria en educatieplatform F-site.

VorigeNieuwe pauzeknop in CoronaMelder handig voor docenten en scholieren
VolgendeBinnenhof online onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter