Kinderen leren over duurzaamheid

Plastic soep, CO2-uitstoot, afval scheiden en je eten opeten? Duurzaamheid is in de hele maatschappij een steeds belangrijker thema en dit ontgaat kinderen niet. Volwassenen willen een gezonde wereld achterlaten aan hun kinderen en ook in het nieuws zijn duurzaamheid en het milieu veelbesproken thema’s. Hoe kun je kinderen leren over duurzaamheid zonder ze bang te maken?

Wat is duurzaamheid precies?
Nieuws rondom duurzaamheid kan op twee manieren gebracht worden: positief of negatief. Je wilt kinderen niet afschrikken door het thema op een negatieve manier aan te snijden. Begin bij het begin door uit te leggen wat het begrip duurzaamheid eigenlijk inhoudt. Dit kun je opdelen in verschillende onderdelen. Zo betekent duurzaamheid dat je rekening houdt met de planeet, waardering hebt voor de wereld om je heen, voor andere mensen en dat je ook nadenkt over wat de mensen die na jou leven nodig hebben. Aan de hand van de verschillende pijlers kun je de geschikte lesstof opzoeken, bijvoorbeeld op het gebied van eten (verspilling tegengaan, biologisch eten), leven (op vakantie gaan met het vliegtuig), rijden in auto's, etc. Laat je klas bijvoorbeeld discussiëren over verschillende voorbeelden en hun argumenten toelichten.

Zelf het goede voorbeeld geven
Als leraar kun je ieder moment aangrijpen om zelf het goede voorbeeld te geven. Leg bijvoorbeeld uit dat je voor een sim only abonnement hebt gekozen omdat je huidige telefoon nog wel even mee kan en vraag aan de kinderen hoe lang ze met hun speelgoed doen. Wat doen ze met het speelgoed als ze er niet meer mee spelen? Gaat dit de prullenbak in, wordt het weggegeven aan een buurkindje, vriendje of familielid? Mag je oud speelgoed wel weggooien of moet dit naar een speciale plek gebracht worden, zodat het gerecycled kan worden? Zet in de klas ook meerdere prullenbakken neer. Zo kunnen de kinderen leren om te recyclen en weten ze welk afval er in welke bak gaat.

Leer kinderen over de natuur
Door kinderen over de natuur te leren en met ze naar buiten te gaan krijgen ze meer respect voor de natuur en staan ze meer in contact met hun omgeving. Kinderen doen tegenwoordig namelijk steeds minder natuurervaring op, zijn minder actief in de natuur en weten steeds minder over de planten, struiken, insecten en beestjes. Een lesje over bloemen is natuurlijk leuk, maar is het niet veel leuker om op pad te gaan en verschillende bloemen te bekijken, te ruiken en te voelen? Kies er als school bijvoorbeeld voor om regelmatig als schooluitje de natuur in te trekken en laat een groen schoolplein aanleggen waar je interessante buitenlessen kunt geven.

VorigeMiddelbare scholen na de zomer volledig open
VolgendeGiovanni en het waterballet geselecteerd als 'Schoolfilm van de Maand'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter