Studeren in het buitenland, waar moet ik op letten?

Studeren in het buitenland is erg populair onder Nederlandse studenten. Er komen niet alleen een boel studenten onze kant op, jaarlijks vertrekken er ook een hoop Nederlandse studenten naar het buitenland voor hun studie. Vaak gaat het om een relatief korte periode van enkele maanden tot een jaar, maar in enkele gevallen worden hele studies in het buitenland gevolgd. Wanneer je wilt gaan studeren in het buitenland zijn er verschillende belangrijke dingen die geregeld moeten worden. In dit artikel gaan we dieper in op enkele van deze dingen.

Studiefinanciering in het buitenland
Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede financiële situatie. Hiervoor is het wel van belang te weten welke studie je in welk land wilt gaan volgen. In bepaalde gevallen kan namelijk de Nederlandse studiefinanciering meegenomen worden naar het buitenland, en in sommige gevallen kan daarnaast een (extra) vorm van financiering aangevraagd worden in het land van aankomst. Om te kunnen achterhalen wat in jouw geval de mogelijkheden zijn, moet je dus wel eerst weten waar je wilt gaan studeren en wat de mogelijkheden zijn die de instelling biedt.

Heb ik een visum nodig?
Voor een studie in een Europees land heb je als Nederlander geen visum nodig. Ga je echter naar het buitenland, dan heb je ook voor de studie een geldig visum nodig. Ga je naar een land waarvoor je een visum nodig hebt? Bedenk dan dat het aardig lang kan duren voordat een visum wordt toegekend. Enkele maanden tot een jaar zijn niet heel uitzonderlijk, zeker wanneer het gaat om een visum voor langere tijd. Gelukkig zijn er verschillende partijen die je kunnen helpen met het regelen van het visum. Veel van deze partijen hebben zich gespecialiseerd in visa voor een bepaald gebied. Zo zijn er partijen voor het aanvragen van een visum in Amerika, maar ook partijen die hulp bieden bij visum Australië aanvragen.

Woonruimte in het buitenland
Ook erg belangrijk is het vinden van een woonruimte tijdens de studie in het buitenland. Met Google kom je waarschijnlijk al een aardig eind, maar je kunt ook altijd de nieuwe school om hulp vragen. Veel scholen in het buitenland bieden studenten namelijk woonruimte op het terrein van de school, of hebben daarvoor afspraken met verhuurders gemaakt. Mocht je onverhoopt te laat zijn met het vinden van woonruimte, dan zou een goedkoop hotel een tijdelijke oplossing kunnen bieden. Om de kans op geschikte woonruimte te vergroten, is het erg belangrijk op tijd te beginnen met het zoeken naar woonruimte.

VorigeOuders nog steeds achter lerarenstaking, draagvlak publiek licht gedaald
VolgendePointer: een op de tien basisscholen presteren onder nieuwe minimale eisen Inspectie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter