3 tips om uw klaslokaal te verduurzamen

Duurzaamheid krijgt terecht een boel aandacht in het onderwijs. Toch zijn er een boel scholen die duurzaamheid wel promoten, maar er zelf weinig aan doen. Een school verduurzamen is inderdaad een kostbare aangelegenheid. Toch kan een school de investering voor verduurzaming redelijk snel terugverdienen. Dat kan bijvoorbeeld in het geval van zonnepanelen doordat een school meestal aardig wat beschikbare dakruimte biedt. Daarnaast kan een school natuurlijk ook kiezen voor energiebesparing in plaats van de energie zelf te gaan opwekken. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van nieuwe kozijnen met dubbelglas of extra isolatie in de buitenmuren.

1. Zelf energie opwekken op school
Hoewel een windmolen erg effectief is voor het opwekken van energie, is dit op school waarschijnlijk niet een erg goed idee. Steeds meer scholen plaatsen daarom zonnepanelen op het dak. Daar wordt vooral voor gekozen door scholen met een gunstig dak. Hoewel het plaatsen van deze zonnepanelen in het begin een aardige investering vereist, betaald deze investering zich al na enkele jaren al uit. Scholen zijn namelijk bijna 40% van het budget kwijt aan energiekosten. Wanneer een gedeelte van deze energie zelf opgewekt kan worden, kan dat aardig in de kosten schelen. Daarnaast is het zelf opwekken van energie natuurlijk 100% duurzaam. Scholen die ervoor kiezen zonnepanelen te plaatsen, kunnen daarvoor subsidie aanvragen bij de overheid.

2. Verduurzamen met isolatie
Het plaatsen van zonnepanelen is een ingrijpende verandering waar aardig wat werk aan te pas komt. Verduurzamen kan echter ook op ander manieren. Zo kunnen muren geïsoleerd worden en kunnen kozijn vervangen worden door nieuwere modellen voorzien van beter isolerend glas. Het vervangen van kozijnen staat waarschijnlijk al in de planning van uw school. Het is natuurlijk zonde om hierbij niet te kiezen voor verduurzaming door middel van (extra) isolatie.

3. Verduurzamen op andere manieren
Er zijn nog verschillende andere manieren waarop u uw school kunt verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld door bewegingssensoren te plaatsen in ruimtes waar niet de hele dag mensen aanwezig zijn. Deze sensoren kunnen dan bijvoorbeeld licht en verwarming uitzetten wanneer er zich niemand in de ruimte bevindt. Dat klinkt allemaal erg duur en technisch, maar dat is het zeker niet. Zeker voor scholen voorzien van een slimme thermostaat is het niet veel werk de verwarming automatisch aan- en uit te doen. Daarbij kan deze ook op bepaalde tijden ingesteld worden. De school is dan lekker warm wanneer de lessen beginnen en niet onnodig warm wanneer de lessen afgelopen zijn.

VorigeSchoolverhuizing in goede banen leiden
VolgendeOnderwijsTopTalentPrijs 2019 van start
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter