Als docent een cv opstellen: 5 gouden tips om op te vallen

Ook al is er anno nu sprake van een lerarentekort, uiteraard wil jij als docent je kansen vergroten op een baan die goed bij je past. Hoe kun je een cv opstellen waarmee je opvalt én waarmee je anderen overtuigt van jouw kennis, vaardigheden en toegevoegde waarde als docent? Bekijk eens online een cv voorbeeld; daarvan zijn er tientallen te vinden. Je ziet dan dat bepaalde elementen voor een perfect cv steeds terugkeren. Wij hebben dit samengevat in de 5 gouden tips voor het maken van een goed cv speciaal voor docenten.

1. Stel jezelf voor
Neem een persoonlijk profiel op in je cv. Dit is een stukje tekst van maximaal 5 zinnen waarin je jezelf voorstelt en uitlegt wat voor docent jij bent en wat jouw ambities zijn. Vermeld dit hoog op je cv, direct na je persoonlijke gegevens. Daarmee heb je een goede binnenkomer. Geef aan hoe betrokken je bent bij jouw leerlingen en hoeveel passie je hebt voor jouw vak en waarom je deze kennis wil overdragen.

2. Benadruk je vaardigheden en competenties
Als docent heb je een grote verantwoordelijkheid en wordt er veel van je verwacht. Of je nou les wil geven op een basisschool, middelbare school of in het hoger (beroeps)onderwijs, bepaalde vaardigheden en persoonlijke eigenschappen (competenties) mogen op het cv van een docent niet ontbreken.

Je moet niet alleen (actuele) kennis hebben van het vak dat je doceert, maar je moet ook goed voorbereid zijn op variërende kennisniveaus in een klas, je leerlingen kunnen motiveren, inspireren en activeren, je afspraken nakomen, lesplannen kunnen maken, orde kunnen houden en leiding geven, signaleren als er leerlingen ‘achterblijven’, kunnen samenwerken met collega-docenten, stressbestendig zijn, administratief vaardig zijn (bijhouden leerlingendossiers en cijferlijsten), enzovoorts. De lijst met vaardigheden en eigenschappen waaraan een docent moet voldoen lijkt eindeloos.

Je kunt bij de werkervaring op je cv beschrijven welke vaardigheden je in eerdere functies hebt opgedaan, maar de kans is groot dat je veel vaardigheden en/of eigenschappen hebt opgedaan in andere situaties dan werksituaties. Denk aan het opvoeden van je kinderen of het uitoefenen van hobby’s of nevenactiviteiten (zoals het begeleiden van een zomerkamp, of vrijwilligerswerk voor de sportvereniging). Maak bijvoorbeeld een ‘vaardigheden cv’ waarbij je meer nadruk legt op jouw vaardigheden.

3. Pas je cv aan op de functie
Geen docent is hetzelfde. Het is daarom slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Elke opleiding stelt andere eisen aan een docent. Speel daarop in door de juiste aspecten uit de vacaturetekst te benadrukken en zorg ervoor dat je cv goed aansluit op de functie waarop je solliciteert. Spreek daarbij de taal van de werkgever. Uit de vacaturetekst en de website van de school kun je daarvoor al veel informatie halen.


4. Houd je werkervaring kort en krachtig
Heb je veel werkervaring? Probeer dit onderdeel dan toch kort en krachtig te houden. Werkgevers zijn over het algemeen meer geïnteresseerd in werkervaring die recent en relevant is. Neem bijvoorbeeld de laatste tien jaar werkervaring in je cv op en verwijs dan door naar een volledig cv dat je online hebt staan (LinkedIn of je eigen website).

5. Besteed aandacht aan het uiterlijk van je cv
Juist het uiterlijk van je cv vormt de eerste indruk. Je cv moet natuurlijk inhoudelijk aansluiten bij de functie, niet te lang zijn én overbrengen wat jij te bieden hebt. Maar besteed zeker ook aandacht aan het uiterlijk van je cv. Een cv moet er goed uitzien. Zorg daarom voor een strakke layout (met rustige kleuren), overzichtelijkheid (met tussenkopjes en witregels) en een gangbaar lettertype.

Veel succes met solliciteren!

Nuttige bron: Cv.nl

VorigeWaarom een tussenjaar nemen?
Volgende(Hulp)pakketten versturen met school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter