Waarom een tussenjaar nemen?

Steeds vaker kiezen studenten ervoor een tussenjaar te nemen. In dat jaar gaan zij vaak op reis of aan het werk. In een tussenjaar kunnen studenten zich ontwikkelen en klaarstomen voor de volgende stap in hun leven. Een tussenjaar biedt veel voordelen, maar ook nadelen.
Het nemen van een tussenjaar is niet alleen populair onder studenten maar wint ook steeds meer aan populariteit onder leerlingen van groep 8. Ook zij kiezen er steeds vaker voor een tussenjaar te nemen ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

Een tussenjaar na de basisschool
Voor een tussenjaar na de basisschool wordt vooral gekozen wanneer ouders en school van mening zijn dat een kind nog niet toe is aan het voortgezet onderwijs. Doordat er steeds meer vraag is naar deze mogelijkheid bieden steeds meer scholen deze mogelijkheid aan. De mogelijkheid om een tussenjaar te kunnen nemen wordt meestal geboden in de vorm van een fictieve "groep 9" op de basisschool of een afspraak met de middelbare school waarin wordt vastgelegd dat het kind een jaar extra over het eerste leerjaar gaat doen. De scholen zijn niet verplicht om het opnemen van een tussenjaar te melden aan de onderwijsinspectie.

Voordelen van een tussenjaar
Een groot voordeel van een tussenjaar is dat het een uitgelezen kans is om eropuit te trekken. Veel studenten kiezen er dan ook voor om te gaan backpacken. Op deze manier leren zij de wereld en de verschillende gewoontes kennen. Om inspiratie op te doen over waar heen te gaan, kan gebruik gemaakt worden van een reisblog. Daarin wordt bijgehouden naar welke bestemmingen is gereisd en worden ervaringen gedeeld en tips gegeven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan betaalbare hotels, mooie "geheime" plekjes en lokale gewoonten.

Natuurlijk gaat niet iedereen op reis in een tussenjaar. Maar ook voor degenen die bijvoorbeeld aan het werk gaan biedt het tussenjaar kansen. In dat jaar doen zij namelijk veel praktijkervaring op die leeftijdsgenootjes niet hebben, en daar hebben zij profijt van wanneer zij hun opleiding vervolgen.

Nadelen van een tussenjaar
Aan het op reis gaan of een tussenjaar aan het werk gaan kleven ook nadelen. Het grootste nadeel is dat studenten en leerlingen een jaar achterlopen op leeftijdsgenootjes indien zij geen klas hebben overgeslagen. Dat betekent dus uiteindelijk een jaar langer in de schoolbanken. Daarnaast vergt een lange reis veel planning en vaak genoeg geld. Dat geld moet er wel zijn.

Wanneer studenten aan het werk gaan is het financiële plaatje juist een voordeel, zij verdienen dan immers in plaats van dat zij kosten maken. Een nadeel hiervan is wel dat een redelijk groot deel ervoor kiest aan het werk te blijven en niet meer terug naar school te gaan.

VorigeKoningin Máxima bezoekt muziekpabo in Helmond
VolgendeAls docent een cv opstellen: 5 gouden tips om op te vallen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter