Het 'leren programmeren' op school is een veelbesproken onderwerp. Programmeren is een zeer breed begrip. Zo kan een koelkast of mobiele telefoon geprogrammeerd worden om een bepaalde handeling uit te voeren die opgegeven wordt door de gebruiker, maar ook bijvoorbeeld een website dient verteld te worden wat getoond wordt aan bezoekers en hoe dat eruit gaat zien. Omdat programmeren kan op veel verschillende manieren, zijn er ook talloze programmeertalen beschikbaar. Op school is het wellicht handig, zeker met jonge kinderen, te beginnen met een redelijk makkelijke kennismaking.

Een website maken
Een eigen website maken is een mooie manier voor leerlingen- en docenten om nader kennis te maken met de zogenaamde computertalen. Om niet helemaal vanaf het begin te hoeven beginnen, kan daarvoor bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van Wordpress. Wordpress bestaat uit een standaard, maar zeer uitgebreide, verzameling van code- en functies. Deze verzameling kan geïnstalleerd worden op een server en kan vervolgens naar wens aangepast- en ingevuld worden.

Benodigdheden voor het functioneren
Om een website beschikbaar te maken op het internet, dient deze geplaatst te worden op een server. Een server is te omschrijven als een computer waarmee de bezoeker van de website verbinding maakt. De server laadt de code die is geïnstalleerd door naar de webbrowser. De bezoeker ziet vervolgens de uitkomst van de code die op de server draait in de browser. Zo ziet u op het moment een website en leest u een artikel. Dat komt doordat de code op de achtergrond van deze pagina, die op onze server draait, uw browser verteld hoe deze pagina eruitziet en wat er te lezen is. Bent u benieuwd naar hoe deze code eruitziet? Klik dan eens met uw rechtermuisknop op de pagina en selecteer vervolgens 'Bron weergeven' in IE of 'Paginabron weergeven' in Google Chrome. U krijgt dan de code te zien die de server heeft doorgegeven aan uw webbrowser.

Website hosting
Zoals gezegd is een server nodig om een website beschikbaar te maken voor anderen. De server wordt in dit geval ook wel de host (gastheer) genoemd, omdat deze de website beschikbaar maakt. Wanneer we op zoek gaan naar een server spreken we daarom van 'hosting'. Er zijn erg veel hosting bedrijven actief en iedereen biedt weer net iets anders tegen een andere prijs. Het is daarom zeker aan te raden deze verschillende prijzen te vergelijken en niet onnodig teveel te betalen. Hosting vergelijken kan hierbij een uitkomst bieden. Bij een hostingvergelijker ziet u direct wat de mogelijkheden en tarieven zijn voor een bepaalde server. Zeker als het om een nieuwe website gaat, is een grote en dure server nergens voor nodig. In sommige gevallen is de hosting zelfs gratis te regelen.

VorigeOnderwijscongres iEducate!
VolgendeMeer dan duizend schoolleiders laten hun stem horen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter