Circulaire economie is een begrip dat we steeds vaker terug zien in de media. Het principe erachter begint van vitaal belang te worden voor de huidige en toekomstige ondernemers in Nederland. Daar de grondstoffen steeds schaarser en duurder worden, zullen de toekomstige ondernemers en ook consumenten steeds afhankelijker worden van hergebruik. Dit is waar de circulaire economie om de hoek komt kijken. Bij een circulaire economie worden grondstoffen en andere materialen zoveel mogelijk hergebruikt en behoud het zoveel mogelijk hun waarde. Dit brengt ontzettend veel mogelijkheden voor bedrijven. Onder andere wordt er veel meer gebruik gemaakt van keten samenwerking, wat op zijn beurt weer veel voordelen met zich meebrengt. Daarnaast kenmerkt circulaire economie een bedrijf als innovatief bedrijf. Het grootste voordeel en belangrijkste maatschappelijk voordeel is het verminderde grondstoffenverbruik. Bij hergebruik hoeft er immers niet steeds een nieuw product geproduceerd te worden. Daarnaast helpt het ook de afvalstromen te verminderen, wat vele milieu voordelen biedt.

Waarom is de aandacht voor dit principe in het onderwijs zo belangrijk? Bedrijven, ondernemers, maar ook particulieren zullen te maken krijgen met product en grondstof schaarste. We zijn op dit moment op een omslagpunt waarop we deze schaarste kunnen beperken door bedrijven te overtuigen te investeren in circulaire processen. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat hier ontzettend haar best voor doet is Latour tuinmeubelen. De case van Latour tuinmeubelen wordt hieronder besproken en kan als voorbeeld case gebruikt worden in de klas.

Tuinmeubelen in een circulaire economie
Het product tuinmeubelen zal niet als eerst in uw gedachte komen wanneer u aan het concept circulaire economie denkt. Echter, is het principe in praktisch elke branche toepasbaar. Het tuinmeubel bedrijf Latour is hier creatief mee omgegaan. De tuinmeubelbranche heeft verschillende grondstof veranderingen gekend. Waar vroeger een loungeset vooral van rotan gemaakt was, heeft er hier een sterke verandering plaats gevonden naar plastic tuinstoelen. U kunt ze wel, de plastic verstelbare stoelen die vele mensen in de achtertuin hebben staan. Deze tuinstoelen worden op dit moment minder populair, daar mensen vooral tuinsets en loungesets van wicker of textiel willen. De plastic tuinstoelen komen hierdoor vooral bij het grofvuil terecht en worden vernietigd. Dit was een doorn in het oog voor het tuinmeubelen bedrijf wat zich bezig wil houden met een circulaire economie. Vandaar is men een samenwerking aangegaan met afvalverwerkingsbedrijf SUEZ. Het bedrijf neemt plastic tuinmeubelen direct mee terug bij het bezorgen van een nieuwe set. De oude tuinmeubelen worden verzameld en bij het bedrijf opgehaald door het afval verwerkingsbedrijf. Op haar beurt verwerkt SUEZ de plastic tuinmeubelen tot basisgrondstof om hier weer nieuwe producten van te maken. Er worden onder andere bloempotten van gemaakt. Daarnaast dient de grondstof als basis materiaal van nieuwe tuinmeubelen. Op deze manier is de keten weer helemaal rond.

Het is van belang dat deze manier van ketensamenwerking en milieubesparing aan volgende generaties wordt doorgegeven zodat we allen langer van deze wereld kunnen genieten.

VorigeStijging aantal eerstejaars studenten hoger onderwijs
VolgendeNieuws in de klas introduceert de Nieuwsservice Digitaal in samenwerking met Blendle
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter