De laatste tijd is de bitcoin die steeds vaker in het nieuws. Bitcoin is een zogenaamde digitale valuta die verhandelt wordt op het internet tussen gebruikers. De bitcoin werkt zonder tussenkomst van derde als banken of nationale overheden, bitcoins worden direct verstuurd van persoon naar persoon (p2p). Doordat er geen derde partijen betrokken zijn bij de transacties of de creatie van de munt, is de munt volledig decentraal.

De bitcoin kan leerlingen laten nadenken over wat geld nu precies is en waarom geld een bepaalde waarde vertegenwoordigd. De waarde van de digitale valuta wordt namelijk niet bepaald of gegarandeerd door een centrale bank. De bitcoin koers en waarde wordt bepaald door vraag en aanbod. De gebruikers van bitcoin accepteren de valuta voor producten of diensten en verwachten dat andere dit ook zullen doen, dit geeft geld waarde en dus ook de bitcoin waarde.

Bitcoin technologie
De afgelopen jaren is de bitcoin veel in het nieuws geweest, ook in de negatieve zin als de munteenheid voor criminelen. Voor sommige is dit een reden om niks te maken te willen hebben met de valuta. Echter gebruiken criminelen ook de euro en is dit voor de meeste van ons geen reden om de euro niet te gebruiken.

De bitcoin technologie is ongelofelijk interessant en kan worden gezien als geld voor het internettijdperk. Om met bitcoin te experimenteren hoeft de leerkracht of leerling niet een hele bitcoin te kopen, de bitcoin kan worden opgedeeld tot acht cijfers achter de komma. Zo is het dus mogelijk om voor bijvoorbeeld een 10 euro bitcoins te kopen en hiermee aan de slag te gaan, individueel of klassikaal.

Bitcoins worden bewaard in een portemonnee, beter bekend als een bitcoin wallet. Deze is gratis aan te maken.

Er zijn in Nederland ook veel winkels waar met bitcoin betaald kan worden. De stad Arnhem is hierin zelfs koploper wereldwijd, het initiatief Arnhem Bitcoinstad heeft meer dan honderd bitcoin acceptanten aangesloten. Zo is het dus mogelijk om een dagje uit volledig af te rekenen met de digitale valuta.

Materiaal
Op het internet is veel informatie te vinden over de bitcoin en achterliggende blockchain technologie. Er zijn ook handige video’s te vinden op onder andere YouTube. De bitcoin wallets zijn te downloaden in de Apple App store en Google Play Store.

VorigeMeer waardering voor onderwijsprestaties binnen universitaire loopbaan
VolgendeWat betekent de onbeperkt mobiel internet revolutie voor het onderwijs?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter