Dat internet belangrijk is voor slim onderwijs weet inmiddels iedereen. Jammer genoeg zijn er nog steeds veel basisscholen die geen toegang tot een geschikte internetverbinding hebben. Een snelle internetverbinding is essentieel om te profiteren van de huidige technologie. Het is echter niet vanzelfsprekend. Anderhalf jaar geleden werd hier al melding van gemaakt door de PO-Raad die de overheid opriep om er werk van te maken. In dezelfde maand meldde dagblad Trouw al dat door een gebrek aan internetsnelheid de vernieuwing van het onderwijs vast dreigt te lopen. Scholen hebben snel internet nodig om gebruik te kunnen maken van instructiefilmpjes, online lesmaterialen en back-up mogelijkheden voor bestanden.

Het probleem
Zonder een goede internetverbinding kan er weinig gedaan worden op een school. Het maakt dan niet uit of het om het uitreiken en werken met lesmateriaal gaat of om cloud diensten. Er is een snelle verbinding nodig om er mee te kunnen werken. Het probleem is dan er veel scholen zijn die nog geen snelle internetverbinding hebben. De beschikbaarheid was in een onderzoek in 2015 het voornaamste probleem. In het onderzoek kwam naar voren dat slechts 15 procent van een glasvezelverbinding gebruik maakte en maar liefst 70 procent van kabelinternet. Hoewel de kabelinternet verbinding voor veel scholen voldoende is blijft dit niet zo. De vraag naar sneller internet wordt steeds groter.

Onbeperkt internet revolutie
Een belangrijke technologische barrière om iedereen gebruik te laten maken ligt inmiddels achter ons nu T-Mobile onbeperkt mobiel internet aanbiedt. In eerste instantie werd dit ook al door prijsvechter Robin Mobile aangeboden volgens onbeperktinternet.com maar nu T-Mobile het ook aanbiedt kan mobiel internet op grote schaal ingezet worden als vervanger van kabelinternet. Met de snelheid van 4G en ontwikkelingen van 5G is het niet ondenkbaar dat onbeperkt internet de toekomst is. Een fysieke verbinding is dan voor een school niet meer nodig om snel te kunnen internetten.

VorigeBitcoin - Wat is het en wat kun je ermee?
VolgendeDekker geeft extra impuls voor toepassing wetenschappelijke kennis
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter