Leerlingen die gezond zijn presteren beter! Dit is de basisgedachte achter het project ‘gezonde school’. In dit artikel lees je meer over het project ‘gezonde school’ en kun je beoordelen of het wellicht iets is om op jou school te introduceren.

Het project ‘gezonde school’

Het project ‘gezonde school’ heeft als doel om de gezondheid van leerlingen in het primaire, voortgezette en middelbaar beroepsonderwijs te versterken. Door middel van het project werken scholen die deelnemen structureel aan een betere gezondheid en een gezonder lijf van hun leerlingen en personeel. Aan het project kan iedere school deelnemen.

Binnen het project werken veel verschillende organisaties samen. In totaal werken een kleine twintig organisaties samen en je kunt hierbij denken aan organisaties als het RIVM, GGD Nederland, lokale GGD’s, voedingscentrum KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

Hoe kun je als school deelnemen

Op de site gezondeschool.nl en loketgezondleven.nl kunnen scholen en professionals alle informatie vinden over het project. Zo kun je informatie krijgen over de thema’s, voorlichtingsmaterialen, concrete lesprogramma’s, projecten maar ook ervaringen van andere scholen lezen. Verder kun je er meer informatie vinden over concrete activiteiten die je op de school kunt gaan doen om de gezondheid te bevorderen. Het project heeft geen einddatum maar loopt feitelijk continue door.

Beginnen met het project

Vaak beginnen scholen met te inventariseren wat er op de school al gedaan wordt aan het thema gezondheid. Daarbij is ook de vraag relevant of er binnen en buiten de school behoefte bestaat om actief te gaan werken aan een gezonde school. Daarbij kun je specifiek richten op thema’s die goed aansluiten bij de wensen en behoeften. Voordat je als school gaat beginnen is het aan te raden om dergelijke zaken vast te leggen in een gedetailleerd projectplan.

Scholen stellen vaak een coördinator ‘gezonde school’ aan. Deze coördinator stelt het plan op en voert het ook uit in samenwerking met andere collega’s. Vaak komt een coördinator uit de school zelf. Om voldoende daadkracht te krijgen zijn naast de coördinator vaak nog 4 andere collega’s actief bij het project betrokken.

De voorbereiding vergt ongeveer 5 tot 6 weken waarbij de belasting ongeveer 3-4 uur per week is. In de voorbereiding ben je als school bezig met het projectplan, creëren van draagvlak en overleggen.

Certificering

Als je als school aantoonbaar bezig bent met het bevorderen van de gezondheid van leerlingen en leerkrachten dan is het mogelijk om een vignet ‘gezonde school’ aan te vragen. Met het vignet mag je 3 jaar lang het predicaat ‘gezonde school’ voeren.

De certificering vormt een beloning voor de inspanningen en kan ook gebruikt worden om het onderscheidend vermogen van de school te vergroten. Gezondheid, gezonde voeding, gezonde levensstijl, overgewicht en gezond snel afvallen vormen zijn inmiddels belangrijkere maatschappelijke thema’s aan het worden en steeds meer mensen zijn bewust bezig met gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Het vignet kan daarmee ook als middel worden gebruikt om je als school te onderscheiden van andere scholen.

VorigeKan Nederland leiden in e-Commerce onderwijs?
VolgendeComeniusbeurs voor beste docent in hoger onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter