Vanaf deze week buigen zo’n 175.000 leerlingen uit groep 8 zich over een eindtoets. De toetsen geven inzicht in de reken- en taalvaardigheid van een leerling aan het einde van de basisschool. Ze zijn een hulpmiddel voor leerkracht, leerlingen en ouders om na te gaan of het schooladvies klopt.

Vanaf dit schooljaar maken bijna alle leerlingen uit groep acht een eindtoets. Ook is de eindtoets naar een later moment in het jaar verschoven. Leerlingen hebben begin dit jaar al een schooladvies gekregen en dit is leidend bij de toelating tot het voortgezet onderwijs. Het resultaat van de leerling op de eindtoets geldt als objectief tweede gegeven. Als een leerling de eindtoets beter maakt dan verwacht, moet de basisschool het schooladvies heroverwegen en kan de basisschool het schooladvies bijstellen. Is het resultaat minder goed dan verwacht? Dan gebeurt er niets; de basisschool mag het schooladvies niet aanpassen.

Second opinion
Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) wenst alle leerlingen uit groep 8 veel succes met de eindtoetsen. “De eindtoets is dit jaar gelukkig weer wat hij eigenlijk zou moeten zijn: een second opinion voor de leerling, de ouders en de leraar. Er voor blokken heeft geen zin, dus rust vooral goed uit en ga er met een ontspannen gevoel mee aan de slag.”

Keuzemogelijkheden van scholen
Basisscholenscholen kunnen uit de volgende eindtoetsen kiezen:

• Centrale eindtoets: Het College voor Toetsen en Examens (het CvTE) heeft in opdracht van het ministerie van OCW de wettelijke taak om de Centrale Eindtoets beschikbaar te stellen.

• ROUTE 8: van A-VISION B.V.
• IEP Eindtoets: van Bureau ICE.

Scholen hoeven niet te betalen voor deze toetsen.

Feiten & cijfers
In totaal nemen zo’n 175.000 leerlingen deel aan een eindtoets.

IEP Eindtoets van Bureau ICE
- Circa 270 scholen met 7000 leerlingen
- In 2015 zijn de afnamedata van de IEP Eindtoets woensdag 15 april 2015 en donderdag 16 april 2015.

Route 8 van A-vision
- Circa 140 scholen met 3000 leerlingen
- ROUTE 8 kan worden afgenomen van 15 april t/m 15 mei 2015. Scholen kunnen zelf de afnamedatum bepalen.

Centrale Eindtoets van het CvTE
- Circa 6.040 scholen met 166.000 leerlingen.
- De papieren Centrale Eindtoets wordt afgenomen op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 april. De digitale Centrale Eindtoets wordt afgenomen op woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 april óf dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 april.

Overgangsjaar
Schooljaar 2014-2015 is een overgangsjaar. Dat betekent dat scholen alleen dit schooljaar nog gebruik kunnen maken van een bestaande toets zoals het Drempelonderzoek 678 of toetsen uit het leerlingvolgsysteem. Naar schatting maken de scholen van zo’n 13.000 leerlingen gebruik van deze mogelijkheid. Die toetsen mag de school op een zelf gekozen moment in het jaar afnemen. Vanaf volgend schooljaar moeten alle scholen kiezen uit een van de toegelaten eindtoetsen en deze ook tussen 15 april en 15 mei afnemen.

VorigeDekker wil meer aandacht voor toptalent in gewone lessen
VolgendeAOB: Werkgevers rommelen met cao primair onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter