Elke school moet elke leerling accepteren, vinden PvdA en VVD. De PvdA haalt een oud wetsvoorstel uit de kast om dat te regelen en krijgt steun van coalitiepartner VVD. Daardoor is er een meerderheid in de Tweede Kamer.

Volgens PvdA-Kamerlid Ypma weigeren christelijke scholen achterstandsleerlingen en autistische kinderen nu soms op oneigenlijke gronden. Ze vindt dat de scholen op die manier hun levensovertuiging misbruiken om moeilijke leerlingen buiten de deur te houden.

Ypma benadrukt dat kinderen op alle scholen welkom moeten zijn. Leerlingen zouden dan ook niet mogen worden geweigerd op grond van de religieuze achtergrond van hun ouders. Ze wil haar voorstel nog wel voorleggen aan de Onderwijsraad.

Niet bestaand probleem

ChristenUnie en SGP zien niets in het PvdA-plan. ChristenUnie-leider Slob is "hogelijk verbaasd". Hij wil weten hoe vaak het gebeurt dat kinderen op oneigenlijke gronden worden geweigerd.

Volgens Slob is het plan een oplossing voor een niet bestaand probleem. Hij benadrukt dat de vrijheid van onderwijs in de Grondwet is geregeld. "Als scholen daar misbruik van maken, kunnen ze door de rechter op de vingers worden getikt."

De SGP noemt het plan een bom onder de vrijheid van onderwijs.

Uitzondering

In het wetsvoorstel van de PvdA wordt voor één groep een uitzondering gemaakt op de acceptatieplicht: scholen die al jaren consequent een streng toelatingsbeleid hebben op grond van hun levensbeschouwing hoeven niet aan de plicht te voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om reformatorische en joodse scholen.

De kwestie wordt volgende week in de Kamer besproken.

VorigeNieuwe website moet aantal thuiszitters helpen verminderen
VolgendeTrouw: 'Graag meer gym, maar niet bij wet verplicht'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter