Doorgeknipte schoenveters, een defecte iPad, verf op dure merkkleding: scholen krijgen steeds vaker bonnetjes op hun bureau van ouders die geld eisen voor de kapotte spullen van hun kind. Dat constateren grote assurantiemakelaars en scholen. Jaarlijks krijgen basis- en middelbare scholen duizenden bonnetjes binnen.

Waar tot een paar jaar geleden de kinderen zelf nog op hun kop kregen voor een kapotte bril of verdwenen mobieltje, kloppen ouders nu vaker bij de school aan voor een schadevergoeding. Steeds meer ouders vinden dat de school tijdens schooltijd aansprakelijk is. Verzekeraars en schoolbesturen zien het aantal kleine schadeclaims hierdoor toenemen.

Twee grote assurantiemakelaars van duizenden scholen in het basis- en voortgezet onderwijs - Aon en Raetsheren van Orden - kregen vorig jaar al ongeveer 1600 verzoeken tot uitbetaling binnen. De verzekeraars betalen jaarlijks honderdduizenden euro's om alle claims te voldoen. Een groot deel van de kosten wordt veroorzaakt door zware zaken, zoals een ongeluk tijdens de gymles waarbij een leerling blijvend geblesseerd raakt.

Topje van de ijsberg
Daarnaast zien zij dat de kleine schades verder aantikken. De dossiers die bij de assurantiemakelaars op het bureau komen, zijn naar schatting het topje van de ijsberg. Veel kleine schades keert de verzekering niet uit of dienen de scholen niet eens in. Een paar tientjes voor een kapotte broek betaalt een schooldirecteur al snel zelf. 'Ze willen geen gedoe met de ouders', merkt Patty Proenings, hoofd financiën van de Stichting Prodas, waaronder 26 basisscholen vallen.

Een verkeerd signaal, vinden het schoolbestuur en de verzekeraars. Bas Provily van assurantiemakelaar Aon, die ruim drieduizend scholen verzekert: 'Ouders praten met elkaar. Dat gaat als een lopend vuurtje.'

De kosten drukken op de begroting van de scholen. Elke onderwijsinstelling heeft een eigen risico dat oploopt tot honderd euro per claim. Daarom doen verzekeraars en schoolbesturen er alles aan de directeuren in te prenten niet zomaar bonnetjes uit te betalen.

VorigeOok in 2014/2015 keuzevrijheid eindtoets
VolgendeNieuwsuur in de klas: gemeenteraadsverkiezingen 2014
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter