Het salaris van bestuurders in het voortgezet onderwijs wordt verder aan banden gelegd. Dat maakte minister Bussemaker (Onderwijs) gisteren bekend. Ze wil dat de onderwijs-bestuurders flink minder blijven verdienen dan andere bestuurders in dienst bij de overheid.

Het besluit van Bussemaker is een reactie op de onvrede in de Tweede Kamer over de salarissen van schoolbestuurders. Binnenkort wordt het maximumsalaris voor bestuurders in de publieke sector omlaag gebracht van 130 procent van het salaris van een minister naar 100 procent. Net als nu moeten bestuurders in het onderwijs daar dan ruim onder blijven. 'Hun maximumsalaris wordt met tienduizenden euro's verlaagd', concludeerde PvdA'er Mohammed Mohandis tevreden.

Het is een stap die maar voor een deel tegemoet komt aan de klachten van de Kamer. Die is niet alleen verontwaardigd over het maximumsalaris dat onderwijsbestuurders kunnen verdienen. Ze vinden ook dat bestuurders van kleinere scholen, die minder krijgen dan die van grote, te riant worden beloond.

Het onrecht is begonnen sinds de schoolbestuurders een eigen collectieve arbeidsovereenkomst (cao) hebben. Daarin kennen ze zichzelf een hoger salaris toe in ruil voor minder senioren- en vakantiedagen. Bestuurders met een tijdelijk contract krijgen nog eens 5 procent extra loon, wegens de onzekerheid over hun baan. Hun beloning kan zo oplopen tot tegen de 180 duizend euro per jaar, dicht onder het wettelijke maximum.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt nu dat onderwijsbestuurders onder dezelfde cao moeten vallen als leraren, zodat ze geen recht meer hebben op extra salaris. 'Er is op gekunstelde wijze een onderscheid tussen bestuurders en de rest van het onderwijspersoneel gecreëerd', zegt Paul van Meenen (D66). 'Ze moeten weer samen school zijn.'

PvdA, PVV en de SP sluiten zich bij hem aan. Mohandis: 'We moeten scheefgroei voorkomen. Bestuurders moeten op z'n minst kunnen kiezen om onder de cao van de leraren te vallen.' Daaraan is behoefte onder de schoolbestuurders. Sommigen willen hun lange vakantie helemaal niet ruilen tegen meer salaris.

Maar volgens het kabinet kan dat niet sinds de cao voor bestuurders met ingang van dit jaar verbindend is verklaard. 'We kunnen niet afdwingen dat de cao's samengaan', legde staatssecretaris Dekker uit. 'Dat is iets tussen werkgevers en werknemers, in dit geval de bestuurders en de toezichthouders.'

SP'er Jasper van Dijk vroeg zich af of er ook aan de 5 procent opslag bij tijdelijke contracten niets valt te veranderen. 'Zo'n opslag zouden leraren ook wel willen.' Inderdaad, gaf Dekker toe, dit was 'een van de minder fraaie elementen.' Hij beloofde erover te spreken met de toezichthouders.

Het was de Tweede Kamer allemaal nog niet streng genoeg. 'Het is jammer dat je bij een sociaal-democratische minister zo weinig hoort over Dreesiaanse soberheid', zei PVV-Kamerlid Harm Beertema, verwijzend naar Bussemakers politieke kleur. 'Dit kabinet bestaat slechts uit koene ridders die het bestuurdersbolwerk beschermen.'

VorigeBestuurders gezocht voor klankbordgroep Schoolleidersregister PO
VolgendeKamer wil grens 2500 leerlingen voor fusietoets
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter