Citoscores scholen mogen openbaar gemaakt worden

De Citoscores mogen openbaar gemaakt worden. Het gaat om de gemiddelde scores van scholen tussen 2009 en 2012, zo bepaalde de rechter woensdag. De AVS betreurt de uitspraak van de rechtbank zeer en zal haar leden adviseren andere toetsen dan Cito te gaan gebruiken.

RTL Nederland had om publicatie van de eindtoetsgegevens met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) gevraagd bij de staatssecretaris van OCW. Toen staatssecretaris Dekker het verzoek van RTL grotendeels wilde inwilligen, stapten een groot aantal schoolbesturen naar de rechter in een poging dat besluit ongedaan te maken. De bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland verklaarde het beroep van de schoolbesturen woensdag echter ongegrond. De scores van individuele leerlingen worden niet bekend gemaakt.

De AVS sprak zich al eerder uit tegen openbaarmaking van de Citoscores, omdat gevreesd wordt dat ouders de resultaten zullen gebruiken als zogenaamde rankinglijstjes en hun kind perse op een school met een hoge score geplaatst willen hebben. De rechtbank oordeelde echter dat scholen voldoende mogelijkheden hebben om de gegevens in de juiste context te plaatsen voor ouders. Wat de rechtbank betreft gaat het openbaarheidsbelang daarom voor. AVS-voorzitter Ton Duif betreurt dit zeer. ““Het dient geen enkel maatschappelijk belang om de rankinglijsten van Cito openbaar te maken. Ouders moeten vooral niet op dit soort lijstjes afgaan, het zegt niets over de kwaliteit van de school.”

De AVS heeft in maart een onderzoek onder haar leden gehouden over het openbaar maken van de scores. Daaruit bleek dat 60 procent van de schoolleiders overweegt te stoppen met de Citotoets als de gegevens openbaar worden.

De scholen krijgen een week de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Doen ze dat niet, dan mag Dekker de eindtoetsgegevens openbaar maken.

VorigeRuim zesduizend lerarenbeurzen toegekend
VolgendeAdvies PO-Raad: geen hoger beroep over eindtoetsgegevens
Reacties (1)
Gebruiker
Nel ten Camp
10-9-2013

En nu maar hopen dat al die scholen inderdaad overgaan tot het afnemen van andere toetsen!
Want die hele CITO, met zijn dwingende uit de hand gelopen monopolypositie, is velen een doorn in het oog.

De vraag blijft wel: "Welke andere toets dan?"
Heeft het AVS of wie dan ook daar een antwoord op?
Want de NIO, een prima onderzoek waar ik al jaren tevreden mee werk, telt niet als eindtoets.

Hopelijk komen veel scholen nu in beweging!

Laat een reactie achter