Bijna alles dat je op een Maker Faire ziet is gemaakt met open hardware. De Maker Faire is een plek om jouw creaties te laten zien, maar vooral ook om ideeën en kennis met elkaar te delen. Hardware waar je niet zelf aan kan sleutelen vindt men niet zo interessant.

Het belang van delen en voortbouwen op de kennis van anderen vormde één van de kernpunten van de talk die Cory Doctorow, schrijver van onder andere het boek Maker, gaf tijdens de Maker Faire. Kunnen delen is volgens hem historisch gezien van fundamenteel belang om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken, om te innoveren. Musici leren muziek te spelen niet door gelijk nieuwe muziek te spelen, maar door te leren van bestaande werken. Al het nieuws dat we maken is gebaseerd op wat anderen voor ons hebben gemaakt. Als je iets leert begrijpen, dan leer je ook dat je het kan beïnvloeden en veranderen.
Volgens Doctorow is het auteursrecht in veel landen er echter meer op gericht om dit gedrag af te straffen dan goed mogelijk te maken. In de wereld van computers en Internet ziet hij ontwikkelingen die het voor mensen onmogelijk of strafbaar maken om te leren begrijpen hoe iets werkt. Het verwijderen van de beveiliging van een iPad om er software op te draaien die Apple niet goedkeurt is in veel landen verboden en strafbaar. Software monitort constant wat je doet en blokkeert zodra je als gebruiker iets doet waarvan een ander niet wil dat je het doet: “I can’t let you do that, Dave”.

Het is geen aan de hardware inherente of onmogelijke feature van een iPad om software te draaien die Apple niet goed keurt en om te leren begrijpen hoe deze werkt: het is een expliciete keuze van iemand om dit onmogelijk te maken. En in de ogen van Doctorow is dat een slechte zaak in een wereld waarin computers zo’n essentieel onderdeel van ons dagelijks leven vormen. Ook verwees hij naar het rootkit debakel van Sony van een aantal jaar geleden, waarbij Sony onzichtbaar voor de gebruiker software installeerde die de gebruiker controleerde op het gebruik van een muziek-cd. De software was voor de gebruiker onzichtbaar. Iemand heeft dus software geprogrammeerd die tegen de gebruiker liegt. “Nee hoor, dit programma is helemaal niet geïnstalleerd.”

Computers die zich gedragen als black boxes, waarvan de werking onzichtbaar is voor de gebruiker, zijn volgens Doctorow een slecht idee. Enerzijds vanuit de gedachte dat het kunnen delen en begrijpen van iets leunt op de mogelijkheid om iets uit elkaar te kunnen halen en zelf weer in elkaar te zetten. Anderzijds omdat computers zo geïntegreerd raken in alle componenten van ons leven, dat we het ons niet kunnen veroorloven om niet te weten hoe ze werken en waarom ze zo werken.

VorigeAnti-cyberpestprogramma getest door duizenden vmbo’ers
Volgende'Thuis les volgen alleen voor selecte groep leerlingen'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter