Eindhoven wil meer technisch geschoold personeel uit het buitenland halen. Dat staat in een plan (.pdf) dat vertegenwoordigers uit het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid in de regio Eindhoven hebben overhandigd aan Minister Kamp van Economische Zaken.

De regio Eindhoven verwacht een tekort van zo'n 3000 technisch geschoolden per jaar. Er is vooral behoefte aan technici met een mbo-opleiding, maar ook aan hoger geschoolden is gebrek. Voor heel Zuidoost-Nederland loopt het tekort op tot 9000 mensen. Met het plan verwacht de regio Eindhoven het tekort terug te dringen tot ruim 3000.
Taalonderwijs

Belangrijk onderdeel van het plan is om meer buitenlandse kenniswerkers naar Nederland te halen. Daarvoor moet het makkelijker worden om kort in Nederland te werken en moeten buitenlandse werknemers beter worden begeleid. Minister Kamp vindt dat buitenlandse kenniswerkers slechts een tijdelijke oplossing zijn.

Om het tekort in de toekomst terug te dringen moet de instroom in het technisch onderwijs worden vergroot. Al op de basisschool moeten leerlingen enthousiast worden gemaakt voor techniek. De landelijke overheid zou kunnen inhaken door het taalonderwijs voor getalenteerde bètaleerlingen te verlichten.
Maatregelen

Er moeten niet alleen meer leerlingen komen, ook de kwaliteit van het onderwijs moet omhoog en moet er meer worden ingespeeld op behoefte van het bedrijfsleven. Zo moet het fiscaal gunstig worden voor bedrijven om promotie- en educatieprogramma's op te zetten. Ook moeten afgestudeerden worden gestimuleerd om in de regio te blijven werken.

In het plan staan ook suggesties voor maatregelen die de landelijke overheid zou kunnen nemen. Minister Kamp werkt aan een landelijk voorstel dat later dit jaar af moet zijn. De partijen in de regio Eindhoven hopen dat Kamp zich bij hun voorstellen aansluit.

VorigeIn essence writing is thinking: de iPad als denkondersteuning
VolgendeOp zoek naar de ideale onderwijscomputer
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter