Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft op donderdag 15 december de eerste exemplaren van de scholenbouwwaaier aangeboden aan onder andere Gertjan van Midden van de PO-Raad. Van Midden: “In de waaier is alle kennis op het gebied van scholenbouw bij elkaar gebracht, zodat scholen en schoolbesturen de informatie veel makkelijker kunnen vinden. De volgende stap is de ontwikkeling van een kwaliteitsstandaard voor nieuwe schoolgebouwen. De PO-Raad heeft daarvoor al het initiatief genomen.
Ongeveer vijftig betrokkenen zijn naar de Liduina basisschool in Den Haag gekomen voor de lancering van de scholenbouwwaaier. Het nostalgische jaren 20-gebouw van de school vormt een goed decor voor de bijeenkomst. Zoals veel basisscholengebouwen in Nederland moet het gebouw dringend worden verbouwd om aan de eisen van deze tijd te voldoen. De scholenbouwwaaier reikt bij (ver)bouw van een school op een overzichtelijke manier gesprekspunten aan. Met de waaier kunnen gemeenten en schoolbesturen hun ideeen ten aanzien van de onderwijshuisvesting in een vroeg stadium van de (ver)bouw helder formuleren. Zo kunnen de ambities worden besproken met alle betrokkenen in het bouwproces.
Huub van Blijswijk, voorzitter College van Bestuur van Lucas Onderwijs, het schoolbestuur van de Liduina basisschool, is blij met de waaier. “Bij de bouw van scholen moeten we met weinig geld een topprestatie leveren. We moeten het daarom slim aanpakken en de scholenbouwwaaier kan daar bij helpen. De waaier is knap opgezet, in zijn eenvoud. Wiely Hendricks, voorzitter College van Bestuur van De Haagse Scholen noemt de rol van de gemeente bij scholenbouw niet meer van deze tijd. Monique Vogelzang, directeur Kunsten van OCW (waar ook de bouwkunst onder valt) benadrukt echter het belang van de gemeente bij ruimtelijke vraagstukken. Vogelzang vindt het voordeel van de waaier dat het de partners bij elkaar brengt en met elkaar in gesprek brengt. Het ministerie wil dat proces ook graag faciliteren.
Gertjan van Midden denkt dat er waarschijnlijk op dit moment voldoende geld beschikbaar is voor scholenbouw. “Het geld moet dan wel allemaal voor de bouw van scholen worden gebruikt en we moeten de mogelijkheid hebben om het beter te organiseren. Schoolbesturen moeten de mogelijkheid krijgen om te beslissen over de inzet van het geld voor bouw en verbouw. Daarnaast moet de mogelijkheid tot renoveren in de wet worden opgenomen. Dan kun je met minder geld meer gebouwen aanpassen aan de moderne eisen.
De scholenbouwwaaier is een initiatief van Atelier Rijksbouwmeester en in is samenwerking met Servicecentrum Scholenbouw ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van de waaier hebben ze gebruik gemaakt van de input van meer dan 500 personen vanuit zo'n 120 verschillende organisaties. Daaronder bevonden zich ook de mensen van het netwerk huisvesting van de PO-Raad. Naast onderwerpen als energieverbruik, onderhoud en binnenmilieu legt de scholenbouwwaaier ook een relatie met de organisatorische, architectonische, functionele en economische aspecten van een schoolgebouw. De waaier omvat vijftig themabladen. Per themablad zijn weetjes, tips, keuzes en aandachtspunten overzichtelijk gebundeld. Ieder thema eindigt met suggesties waar meer informatie te vinden is over het onderwerp.
Meer informatie is te vinden op www.scholenbouwwaaier.nl. De scholenbouwwaaier is te bestellen via de website van Architectuur Lokaal.

VorigeWoordfoto woordenschat ontwikkelen met fotos
VolgendeGroenlandse kinderen bezoeken museum Volkenkunde
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter