Wie toetsen maakt, zal daarvoor vaak gebruik maken van speciale software, zoals Hot Potatoes of Wintoets. Maar je hebt natuurlijk niet altijd alle mogelijkheden van dit soort pakketten nodig, en misschien heb je ook wel geen zin om je te verdiepen in zo'n pakket of wil of kan je geen software op je (school)p.c. installeren. In dat geval kan je gebruik maken van Google Docs. Met Google Docs kan je toetsen maken met verschillende soorten vragen:
• vragen waarbij een tekst ingevuld moet worden,
• multiple choice vragen waarbij één antwoord mogelijk is,
• multiple choice vragen waarbij meer antwoorden mogelijk zijn,
• vragen waarbij je op een schaal het juiste antwoord moet geven,
• vragen waarbij je bij verschillende vragen de keuze krijgt uit dezelfde antwoordmogelijkheden.
Om een toets te maken, maak je in Google Docs een formulier met daarop de vragen die je wilt stellen. Vervolgens laat je de leerlingen online de vragen beantwoorden. De antwoorden van de leerlingen worden verzameld in een spreadsheet, waar je de antwoorden kunt bekijken en het cijfer kunt bepalen.

Het bepalen van het cijfer kan je ook automatisch laten doen. Iemand die handig is met spreadsheets kan met behulp van 'als-dan'-formules de uitslag laten berekenen. Maar ben je niet zo handig in dit soort zaken of heb je geen zin om daarmee aan de slag te gaan, dan kan je gebruik maken van een kant-en-klaar script, met de fraaie naam Flubaroo. Dat script berekent de cijfers van je leerlingen en laat ook zien hoe alle leerlingen scoorden op de vragen afzonderlijk. En als je je leerlingen in het formulier hun e-mailadres hebt laten invullen, kan je ze automatisch hun score (per vraag en in het totaal) op de test toesturen, met daarbij de goede antwoorden.

Werken met Flubaroo is niet moeilijk:

  • Maak een formulier met Google Docs. Vergeet niet de naam van de leerling te vragen in het formulier, en - als je de uitslag via de mail wilt versturen - ook diens e-mailadres,

  • Verander in het bijbehorende spreadsheetformulier de naam van het tabblad in: Student Submissions. Let op: als je dit vergeet, werkt het script niet!
  • Vul zelf het formulier in, onder je eigen naam en met de juiste antwoorden. Deze antwoorden gebruik je later om de antwoorden van de leerlingen te beoordelen,
  • Geef de leerlingen de link van het formulier of stuur ze het formulier toe via de mail,
  • Voeg nu het Flubaroo-script in het spreadsheetformulier. Klik daarvoor op 'invoegen' en kies voor Script. Vul in het zoekveld dat dan verschijnt in 'Flubaroo', en klik op 'installeren'. Na ca. 1 minuut verschijnt 'Flubaroo' in de opdrachtenbalk van je spreadsheet,
  • Klik nu op Flubaroo. Google vraagt of je ermee akkoord gaat dat het script wordt uitgevoerd. Klik op 'ok'. Er verschijnt een venster met 'Now you can run the script'.
  • Klik weer op 'Flubaroo' en kies 'Grade assignment'. Je kunt nu aangeven welke vragen tellen voor de beoordeling, welke velden gebruikt worden om de leerling te herkennen (bijv. voornaam, achternaam, e-mailadres), en welke helemaal niet gebruikt worden. Daarna geef je aan welke reeks antwoorden als voorbeeld gebruikt moet worden voor de beoordeling van de leerlingen en bekijk de resultaten. Flubaroo maakt nu een extra tabblad aan: 'Grades'. Hierin staan de resultaten van de leerlingen.
  • Wil je de leerlingen hun score toesturen, klik dan nog een keer op 'Flubaroo', kies voor 'email grades' en volg de verdere aanwijzingen.
Ben je gek op cijfertjes, dan kan je ook nog een grafiekje laten maken waarin je ziet hoe de cijfers verdeeld zijn over de klas.

Ik kan maar één nadeel ontdekken aan Flubaroo: je kunt niet zelf bepalen hoeveel punten een vraag waard is. Maar bij multiple choice vragen zal dat meestal geen probleem zijn omdat die als regel gelijk gewaardeerd worden. Zo wordt nakijken wel heel makkelijk!

Wil je zien hoe het werkt? Ik heb een kleine proeftoets gemaakt die door iedereen ingevuld kan worden. Het invulformulier van de toets vind je hier; het bijbehorende spreadsheet met de door Flubaroo berekende resultaten kan je hier bekijken.