ROTTERDAM/ANTWERPEN “ Op dinsdag 1 maart werd tijdens de feestelijke slotbijeenkomst van De Inktaap in deSingel in Antwerpen bekendgemaakt dat Bernard Dewulf de winnaar is van de tiende editie van De Inktaap. Hij ontving de prijs uit handen van een aantal van de juryleden. Ruim 2.500 scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao namen deel aan De Inktaap 2011.

Voor De Inktaap 2011 waren genomineerd:

Kleine dagen van Bernard Dewulf (winnaar Libris Literatuur Prijs 2010)
Godenslaap van Erwin Mortier (winnaar AKO Literatuurprijs 2009)
's Nachts komen de vossen van Cees Nooteboom (winnaar Gouden Uil Literatuurprijs 2010).

Ruim 160 scholen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao namen deel aan de jubileumeditie van De Inktaap. Gedurende een periode van vijf maanden lazen en bespraken ruim 2.500 middelbare scholieren de boeken om uiteindelijk op de feestelijke slotdag dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied uit te reiken.

Een greep uit de reacties:
'Het boek heeft ons bij de keel gegrepen en laat ons niet meer los.'
'Ik kon me goed inleven in de schrijver, ook al heb ik zelf geen kinderen. Ik ben mijn ouders nu denk ik wel wat meer gaan begrijpen.'
'Dewulf is hier groots. Zoals de hooggegrepen hakken van de dochter haar metamorfose dragen, zo tilt de auteur de alledaagse dingen op een hoger, universeler niveau.'

Tijdens de slotdag konden de jonge lezers de genomineerde auteurs interviewen en in debat gaan over de inhoud van de genomineerde boeken. Ook waren er optredens door dichter Stijn Vranken, en muzikant STIJN. Voorafgaand aan de uitreiking van De Inktaap 2011 gaven drie leden van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie acte de présence: de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet, de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en de Nederlandse staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra.

De Inktaap wil jongeren confronteren met de keuze die de jury's van de drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt: de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. De winnaars van deze prijzen worden genomineerd voor De Inktaap. Uit die boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die De Inktaap krijgt.. Daarbij wordt gestimuleerd dat jongeren uit de verschillende landen met elkaar in discussie gaan.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel, Ministerie van Cultuur en Stichting Lezen Nederland, en wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek in Rotterdam, Villanella in Antwerpen en de Nederlandse Taalunie in Suriname en Curaçao.

VorigeDe Ken Uw Klassieken Pubquiz
VolgendeKleine basisscholen krijgen meer tijd om te groeien
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter