Onlangs kwam ik terecht op de site van Historisch Museum JoCas. Ik vind 'm te leuk om 'm jullie te onthouden, vandaar een blogje erover.

Historisch museum JoCas is een site die gemaakt is door jeugd -en jongerenvereniging JoCas. De teksten op de site zijn gebaseerd op de teksten in Wikipedia. Dat is niet vreemd: de redacteuren van deze site zijn ook actief op Wikipedia. De eindredactie op de site wordt gedaan door Cor Bastinck, die zich inzet om kennis over het brede terrein van de geschiedenis door te geven en breed bereikbaar te maken, niet alleen via het online historisch museum, maar ook als oprichter van Jocas, een landelijke vereniging voor jongeren die op een avontuurlijke, actieve manier bezig willen zijn met geschiedenis.

Zoals je kan zien aan de screendump, is de site behoorlijk druk, om niet te zeggen: overladen. En ook de teksten zijn niet altijd even makkelijk om te lezen. Ze zijn weliswaar allemaal in korte stukjes opgeknipt, maar in de stukjes missen alinea's, waardoor het toch een behoorlijke letterbrij wordt.

Niet iedereen is daarom gecharmeerd van de site van dit virtueel historisch museum en ik kan me ook voorstellen dat veel kinderen op deze site de weg kwijt zullen raken (al was het alleen maar omdat het bovenste menu na de eerste klik uit beeld verdwijnt). Maar er zullen ook zeker kinderen zijn die zich juist door deze site - die qua vormgeving van een kinderhand zou kunnen zijn - zullen laten verleiden om nog even verder te klikken, en nog wat verder en nog wat verder .... en zo ongemerkt heel wat kennis over de historie tot zich zullen nemen. Over de geschiedenis van de muziek of over belangrijke uitvindingen en ontdekkingen, of, natuurlijk altijd leuk: over de geschiedenis van toiletten! Moppen en weetjes doen het natuurlijk ook altijd goed en welk kind is er niet te porren voor een spelletje? En het is natuurlijk ook leuk om zelf een 'weetje' uit de geschiedenis te vinden en die op te sturen naar de site: de conservator van het museum staat er open voor. Een mooie uitdaging voor kinderen om zelf op zoek te gaan naar leuke, spannende of bijzondere gebeurtenissen in de geschiedenis!