Als leerlingen op de basisschool uitkomsten van basissommen kunnen onthouden, wordt het voor hen veel makkelijker om rekenkunde en algebra te begrijpen. Maar de leermethodes zijn niet altijd daarop toegespitst. Op veel scholen krijgen kinderen vellen papier vol sommen voorgelegd, die vervolgens veel tijd in nakijken vergen. Computerprogramma's voldoen vaak evenmin aan de verwachtingen omdat kinderen worden afgeleid door advertenties en animaties.

De Amerikaanse non-profit XtraMath biedt een alternatief: een gratis, eenvoudig en efficiënt online-programma dat kinderen helpt om de overgang te maken van zelf uitkomsten berekenen naar uitkomsten onthouden.

XtraMath (letterlijk vertaald: ExtraRekenen) is een initiatief van computerprogrammeur David Jeschke. Toen hij in 1996 Microsoft verliet, wilde hij bijdragen aan zijn gemeenschap door bijles in rekenen te geven op een van de armste basisscholen in Seattle. De leerprestaties hoorden er tot de laagste in het schooldistrict.
Jeschke merkte dat de methodes die werden gebruikt, zoals vellen papier vol sommen- onnodig veel tijd in beslag namen. Een ander probleem was dat het klaswerk niet konden worden aangepast aan het individuele leerniveau van het kind. 'Ik wilde kinderen die minder steun krijgen op school of thuis, dezelfde kansen bieden als alle andere kinderen', zegt Jeschke.

In 2007 ontwikkelde Jeschke daarom XtraMath, een programma dat wel kan worden aangepast. De lesactiviteiten worden bewust kort gehouden, maximaal tien minuten, en kunnen zowel in de klas als thuis worden gedaan. De kracht van XtraMath ligt in de eenvoud. De gebruikersinterface van het programma is rustig en bevat geen reclame, drukke afbeeldingen of animaties. In plaats daarvan zijn er video's beschikbaar waarin een vriendelijke leerkracht, meester Lucas voor Nederlandse en Vlaamse gebruikers, de sommen uitlegt en leerlingen aanmoedigt. Ook kunnen gebruikers andere instructievideo's bekijken waarin de verschillende onderdelen van het programma op een heldere manier worden uitgelegd. Los daarvan draait XtraMath uitsluitend om de sommen.

Met die benadering heeft XtraMath al veel succes behaald in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen. Het programma is inmiddels beschikbaar in negen talen (Engels, Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Japans, Koreaans, Russisch, en Grieks) in 171 landen, waaronder sinds de zomer van 2016 in Nederland en België. Er is zelfs een versie met gebarentaal beschikbaar in de VS. Maandelijks gebruiken wereldwijd 1 tot 1,4 miljoen kinderen en volwassen XtraMath.

Leraren en ouders kunnen met behulp van gedetailleerde rapporten de vooruitgang van de kinderen volgen, en voor elke mijlpaal ontvangen kinderen een diploma. XtraMath maakt het leraren daarbij makkelijk om klascomputers of -tablets in te stellen voor het programma, zodat kinderen om de beurt eraan kunnen werken. Ook ontwikkelt de non-profit specifieke, landgerichte functies, zoals vermenigvuldigen met 12 en een horizontale, in plaats van verticale- stand van de sommen voor Nederland.

De online-versie van XtraMath is volledig gratis. Daarnaast biedt de non-profit een exact dezelfde versie voor tablets en smartphones van Apple, Android en Amazon. Deze app kost slechts $ 4,99 (ongeveer € 4,75). De inkomsten worden gebruikt om het XtraMath-programma verder te verbeteren. Leraren kunnen de app in bulk kopen via het Apple Volume Purchase Program (VVP), waardoor ze ongeveer de helft korting krijgen.

Naar de website

VorigeBlind typen
VolgendeBiologie voor jou Blogspot
Reacties (2)
Gebruiker
oo
20-12-2023

Xtramath is wel leuk alleen moet er minder race tegen de leraar komen.

Gebruiker
Sadra
20-4-2022

Om naar school gaan

Laat een reactie achter