VLUCHTEN KAN NOG WEL; een speciale uitgave van Ander Nieuws

In deze editie van ANDER NIEUWS komen de feiten en achtergronden van de huidige vluchtelingencrisis aan bod. Het gegoochel met cijfers, termen en definities. De redenen om te vluchten, en waarom naar Europa (push- en pullfactoren). Ook komen enkele vluchtelingen ‘aan het woord’. Zij vertellen hun verhaal en geven daarmee een kijkje in hun leven: wat ze deden voordat ze vluchtten en voor welke keuzes ze hebben gestaan. Verhalen over mensensmokkelaars, rubberboten en smartphones. Ook de asielprocedure en de internationaal gemaakte afspraken komen aan bod. En tenslotte worden de leerlingen uitgedaagd om een standpunt in te nemen en in actie te komen.
De docenten en leerlingen hebben vrij toegang tot het lesmateriaal. Indien de docenten zich eenmalig registreren, krijgen zij ook gratis toegang tot de docentenhandleiding en de instap- en eindtoets.

Voor toegang tot het lesmateriaal en het registratieveld, klik hier: http://www.cmo.nl/an/index.php/5e-editie-vluchten-kan-nog-steeds

ANDER NIEUWS is een uitgave van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs (CMO); wij hebben geen winstoogmerk.
ANDER NIEUWS brengt wereldthema’s op het terrein van duurzame ontwikkeling, milieu, mensenrechten, verdelingsvraagstukken of oorlog & vrede. In een speciale uitgave voor het onderwijs. ‘Anders’ omdat we de overtuiging hebben dat jongeren wel geïnteresseerd zijn als het nieuws meer op hun maat is gesneden, ook als het ver-van-hun-bed is.
ANDER NIEUWS is een multimediaal vehikel voor grote nieuwsonderwerpen rond ontwikkelingssamenwerking en wereldburgerschap, gericht op jongeren in de onderbouw van vmbo, havo en vwo in de leeftijd van 12-15 jaar.

ANDER NIEUWS wil dat leerlingen nadenken over het gebrachte nieuws, dat ze empathie ontwikkelen, zich afvragen wat ze er zelf van vinden én zo mogelijk actie ondernemen.
Het nieuws moet ze raken en ze moeten er 'iets mee kunnen'. ‘Ander Nieuws’ is een actiekrant die de jongeren oproept zich betrokken te tonen.

Elke editie bestaat uit concrete en direct inzetbare (werk)bladen:
• Instaptoets 10 meerkeuzevragen
• Snack News de belangrijkste feiten (A4 dubbelzijdig)
• Slow News de achtergronden van de gebeurtenissen (A4 dubbelzijdig)
• Human Interest de weerslag van het nieuws op het leven van mensen (A4 dubbelzijdig)
• Website met aanvullende informatie en downloads
• Take Action Actieblad: waar sta jij voor en wat kun je doen? (A4 dubbelzijdig)
• Eindtoets 10 meerkeuzevragen
• Handleiding informatie voor de docent (A4 dubbelzijdig)

Naar de website

VorigeGratis lesmateriaal: Kijk op de dijk
VolgendeICT-les met Beebot voor groep 1/2
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter