Nieuwe les Digitale Scheurkalender Burgerschap: Mensenrechten

Weten jouw leerlingen al wat een mensenrecht is? En vinden ze dat op school de rechten van iedereen voldoende worden gerespecteerd? Waarom worden mensenrechten eigenlijk geschonden? En hoe zit het met onze rechten in Nederland? De nieuwe les Mensenrechten van de Digitale Scheurkalender Burgerschap behandelt het onderwerp aan de hand van actuele protestkunst.

Protesten in Iran

De les zoomt in op Iran, waar de dood van Mahsa Amini voor veel mensen – en met name vrouwen – aanleiding was om te protesteren. Er wordt gekeken en geluisterd naar protestkunst die toen ontstond. Op welke manier laten mensen hun stem horen?

De Geuzenpenning

Aanleiding voor deze les is de jaarlijkse uitreiking van de Geuzenpenning, een prijs om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen én te ondersteunen. De volgende uitreiking is op 13 maart 2023.

Reactie docent naar aanleiding van deze les:

“Het lied ‘Baraye’ is een mooie en aangrijpende protestsong die de leerlingen wel even stil zal krijgen. Zelf kende ik het nog niet. Hier valt zeker een goed klassengesprek over te voeren.”

Urgente en complexe onderwerpen bespreekbaar

De bekroonde Digitale Scheurkalender Burgerschap biedt sinds 2020 kosteloze kant-en-klare lessen voor het digibord. De lessen geven leerkrachten in het vmbo handvatten om urgente en complexe onderwerpen bespreekbaar te maken.

Benieuwd naar de les?

Log in op www.digitalescheurkalender.com met wachtwoord: burgerschap.

Naar de website

VorigeLespakket Hoe water bewust ben jij?
VolgendeVakoverstijgend lesmateriaal Todesfuge
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter