Nu nieuw in Museum de Lakenhal: Museum en School voor groep 5.

Museum en School is een gezamenlijk educatief programma van acht Leidse erfgoedinstellingen: Hortus botanicus Leiden, Museum Volkenkunde, Naturalis, Museum De Lakenhal, Rijksmuseum van Oudheden, Regionaal Archief Leiden, SieboldHuis en Museum Boerhaave.

Doel van het programma is museumbezoek een structurele plaats geven in het lesprogramma van de basisscholen. De leerlingen bezoeken ieder schooljaar een andere erfgoedinstelling waardoor ze bij het verlaten van de basisschool kennis hebben gemaakt met een breed aanbod aan erfgoededucatie en tot ware museumexperts zijn uitgegroeid.

Dit educatieve programma is gratis voor: Alkemade, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Staat uw school niet in een van de Museum en School gemeenten en wilt u wel deelnemen, neem dan contact op met de projectmedewerker Educatie & Onderwijs van Museumgroep Leiden. (zie contactgegevens onderaan dit bericht)

Museum De Lakenhal: Dat Bewaren we! Voor groep 5.
Duik met de klas in de geschiedenis van Leiden en ontdek het museum als plek waar dingen worden bewaard.

Dat bewaren we!
Museum De Lakenhal dankt zijn naam aan de voormalige ‘Laecken-halle’ uit 1640, waar ooit het beroemde Leidse laken werd gekeurd en verkocht. In 1874 werd het gebouw als museum voor geschiedenis en beeldende kunst voor het publiek opengesteld. Duik met de klas in de geschiedenis en maak kennis met het museum als plek waar dingen worden bewaard. Ontdek het gebouw, voel de Lakense stof, bekijk de stalenboeken waarin de kwaliteit van het laken werd genoteerd en sta oog in oog met de staalmeesters zelf.

Doelstellingen en leerdoelen
Doel van het lesprogramma is de leerlingen te laten kennismaken met het fenomeen museum en Museum De Lakenhal in het bijzonder, als verzamelaar en beheerder van beeldende kunst en geschiedenis. Daarnaast krijgen de leerlingen inzicht in deelaspecten van de Leidse geschiedenis en leren ze op verschillende manieren kijken naar voorwerpen die deel uitmaken van ons cultureel erfgoed. Het lesprogramma sluit aan op de kerndoelen Mens en samenleving, Tijd en Kunstzinnige oriëntatie.
Kijk voor meer informatie, de voorbereidende les voor op school en het inschrijfformulier op

Museum en School

Of neem contact op met:

Marijke van de Haterd
Projectmedewerker Educatie & Onderwijs
T 071-513 91 86
E marijke@museumgroep.nl

Naar de website

VorigeActuele onderwerpen bij het Nationaal Historisch Museum
VolgendeVis in Gevaar!
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter