Lesserie over de impact van wat je eet

"Eet meer vlees en zuivel". Met deze boodschap is de vlees- en zuivelindustrie sinds 1935 aanwezig op elke basisschool, via schoolmelk en gesponsorde lespakketten. Inmiddels adviseren zowel Voedingscentrum als World Health Organization een veel bescheidener rol voor dierlijke producten. Onze kennis van de impact van vlees en zuivel op zowel gezondheid, dieren, klimaat als voedselzekerheid is gekanteld. Waar zien we dit terug in de klas?

‘Menseneten’ founder Hille van der Kaa schrok toen ze dit jaar de Onderwijsbeurs voor het basisonderwijs bezocht: ‘Het aanbod van lespakketten vanuit de vlees- en zuivelindustrie is overweldigend, terwijl een meer duurzaam eetpatroon nauwelijks aandacht krijgt.’ Van der Kaa, werkzaam bij plantaardige kaaspionier Those Vegan Cowboys, ontwikkelde daarom samen met leerkrachten dit lespakket dat zich richt op de voordelen van een meer plantaardig eetpatroon. ‘Zodat kinderen zich meer bewust worden van de impact die ze zelf hebben met hun eigen eetpatroon. Overigens allemaal op een buitengewoon vrolijke en luchtige manier.’

Groep 6, 7 en 8 op onderzoek met Margaret, de stalen koe

Margaret neemt als mascotte van Menseneten de klas mee door de lesserie heen. Zelf eet ze alleen maar gras. Lekker makkelijk. Maar mensen? Die doen volgens haar maar wat. Aan de hand van het Menseneten lespakket ontdekt de klas met haar de voordelen voor je eigen lijf als je meer plantaardig gaat eten – en nog veel meer. Bijvoorbeeld hoe verschillend mensen denken over eten, hoe het vroeger ging en wat menseneters aan de andere kant van de wereld uitvreten. Ook komt het effect aan bod van wat je eet op andere mensen, dieren en het milieu.

Van halal tot vegan, alles komt voorbij op een feitelijke, luchtige en soms een beetje smerige manier. Met spelletjes, quizzen, tekenopdrachten en stellingen (in een werkboek of digitaal) moedigt Margaret leerlingen aan om hun eigen mening te vormen – en oren te hebben naar de kijk van een ander.

Lesbrieven en materialen gratis beschikbaar

Wie met het onderwerp aan de slag wil in bijvoorbeeld een projectweek kan gratis werkboekjes aanvragen via menseneten.nl, met als mogelijkheid een ‘Aardig Plantaardig Challenge’ te organiseren in de klas. Een of meerdere losse lessen downloaden kan ook.

De lessen zijn geschikt voor het digibord. De werkbladen zijn te printen. Alle materialen zijn gratis te downloaden op www.menseneten.nl. Op het Instagram account @menseneten verschijnen wekelijks lestips. Lesbrieven, met achtergrondinformatie en tips voor in de klas, zijn vanaf deze week beschikbaar.

Over de makers

Het plantaardige kaasbedrijf Those Vegan Cowboys werd eerder dit jaar benaderd door een basisschool voor een aantal gastlessen over plantaardig eten. Hieruit ontstond een eerste schets van dit lespakket.

Na doorontwikkeling wordt het lespakket onafhankelijk aangeboden: het dient geen direct commercieel belang van het bedrijf of gerelateerde merken. Wel deelt het bedrijf dezelfde overkoepelende missie: mensen meer duurzaam en diervriendelijk laten eten. Menseneten founder Hille vander Kaa ontwikkelde dit lespakket in samenspraak met scholen en leerkrachten. Van der Kaa ontwikkelde eerder lesprogramma’s voor onder uitgeverij ThiemeMeulenhoff.

Naar de website

VorigeGratis lespakket Prinsjesdag voor groep 7 en 8
VolgendeGratis VR-lesprogramma maakt cyberpesten bespreekbaar
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter