Maandag 4 april 2011 Het Klokhuiskantoor 31
Bart de Meter/cactus/melkrobot
Elke maandag Het Klokhuiskantoor! Bart meet weer de hoogte van de vuurtoren van Stavoren. Natuurlijk niet met een liniaal, maar met geluid. Daarvoor krijgt hij hulp van de plaatselijke fanfare! Lisa weet waar de cactusvijg vandaankomt. Dolores legt uit hoe de melkrobot werkt, een automatische melkmachine voor koeien. En natuurlijk volgen we weer de belevenissen op Het Klokhuiskantoor. Leonoor wil een ander leven en Wouter maakt heel veel lawaai!

Dinsdag 5 april 2011 Tram
Hoe werkt een tram? Mustafa trekt z’n uniform aan en rijdt een dagje mee met een echte trambestuurder en komt alles te weten over deze toch wel bijzonder vorm van openbaar vervoer. Want hoe komt de tram bijvoorbeeld aan z’n energie en hoe bestuur je zo’n ‘stadstrein’?

Woensdag 6 april 2011 Het Klokhuis bouwt: Stroom
Het klokhuis bouwt een huis in Almere. Vandaag: hoe komt je in huis aan energie. Bart weet alles over stroomverbruik en meterkasten. En Dolores onderzoekt hoe cellen voor zonnepanelen worden gemaakt.

Donderdag 7 april 2011 Modeontwerper
Daryl van Wouw is modeontwerper. Hij laat zien hoe z’n kleding wordt gemaakt en hij ontwerpt speciaal voor Dolores een kledingstuk. Maar waarom draagt hij toch altijd een koptelefoon?

Vrijdag 8 april 2011 Sushi
Sushi betekent letterlijk zure rijst, maar het zijn natuurlijk heerlijke Japanse vishapjes. Hoe is sushi ooit ontstaan en hoe maak je sushi? Margreet vraagt het in een sushibar aan een echte Japanse kok. Rauwe vis, speciale Japanse sushirijst en zeewier zijn dé ingrediënten van sushi.

Week 15

Maandag 11 april 2011 Het Klokhuiskantoor 32
Honden / Zon / Spinazie
Elke maandag Het Klokhuiskantoor! Dolores doet een APK-keuring voor honden. Ernst wil weten waar de zon nou precies ondergaat. En Lisa vertelt dat je van spinazie niet sterk, maar wel vrolijk wordt! En natuurlijk volgen we het wel en wee van Leonoor, Wouter, Timo en Ben op Het Klokhuiskantoor. Wouter raakt geïrriteerd over hondenspreekwoorden en binnen de kortste keren is er weer ruzie op de Klokhuisburelen….

Dinsdag 12 april 2011 Mieren
Hoe leven mieren? Bart gaat naar een soort mierenboerderij en legt met nagebouwde mierennesten uit hoe mieren leven. Want hoe slaan ze hun eten op en waar laat de mier z’n afval? En wie is de baas van een mierennest?

Woensdag 13 april 2011 Het Klokhuis bouwt: Water
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. Elk huis heeft water nodig voor de keuken, douche en toilet. Waar komt al dat water vandaan en hoe komt het je huis in? Bart kijkt hoe de waterleiding wordt aangelegd. Het toilet wordt doorgespoeld met regenwater, maar hoe wordt dat opgevangen? Dolores gaat naar de waterfabriek. Daar halen ze water uit de grond om er drinkwater van te maken.

Donderdag 14 april 2011 Gezichtsreconstructie
Kun je opgegraven skeletten hun gezicht weer teruggeven? Lisa gaat met die vraag naar een onderzoekster van menselijke skeletten. Met speciale technieken maakt ze een gezichtsreconstructie van twee mensen uit de middeleeuwen. Een ridder en zijn vrouw komen er weer levensecht uit te zien!

Vrijdag 15 april 2011 Nynke Laverman
Fado is het Portugese levenslied. Maar door zangeres Nynke Laverman is er nu ook een Friese Fado. Lisa wil weten hoe en waarom Nynke haar Friese levensliederen in een Portugees jasje giet.

Week 16

Maandag 18 april 2011 Het Klokhuiskantoor 33
Bart de meter / knoflook / ratten
Bart meet de hoogte van de vuurtoren in Stavoren. Niet met een liniaal, maar lekker ingewikkeld met een hoogtemeter en een helikopter! Lisa zoekt uit waar knoflook vandaan komt en Dolores weet waarom ratten zulke goede klimmers zijn.

Dinsdag 19 april 2011 Steekmuggen
Waarom wil een mug ons toch steken? Mustafa doet onderzoek naar steekmuggen. Wat voor soort muggen zijn en waar leven ze? En hoe steken ze? De steekmug blijkt gek te zijn op menselijke zweetluchtjes, vooral zweetvoeten zijn favoriet. Mustafa gaat naar een steekmuggenlaboratorium en doet onderzoek met een vieze zweetsok. Zullen de muggen er op af komen?

Woensdag 20 april 2011 Het Klokhuis bouwt: Afbouw
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. Er staat nu een mooi, maar nog leeg huis. De afbouw kan beginnen om er echt te kunnen wonen. Bart ziet hoe de speciale slakkenhuiskeuken wordt geplaatst. En Mustafa gaat naar de keukenfabriek om er achter te komen hoe keukenkastjes gemaakt worden.

Donderdag 21 april 2011 Microfotograaf
In de natuur leven allerlei plantjes, schimmels of dieren die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Bart gaat met een microfotograaf op stap om de onzichtbare natuur zichtbaar te maken. En dat levert prachtige plaatjes op van allerlei kleurrijke micro-organismen.

Vrijdag 22 april 2011 Ei
Heel veel dieren slijten de eerste weken van hun leven opgesloten in een ei. Niet alleen kippen of vogels, ook reptielen leggen eieren. Bart onderzoekt verschillende eieren, en ontdekt dat het ene ei het andere niet is. En hoe komen de dieren uiteindelijk uit hun ei?

Week 17

Maandag 25 april 2011 Het Klokhuiskantoor 34
Bart de meter / Touw / Papegaai
Bart meet weer de hoogte van de vuurtoren van Stavoren. Natuurlijk niet met een liniaal, maar met een zeer nauwkeurige barometer! De vraag is: kan je meten met luchtdruk? Lisa legt uit hoe touw wordt gemaakt en Dolores laat zien hoe je een papegaai het beste kan verzorgen.

Dinsdag 26 april 2011 Dierentuinmenu
Dolores gaat eten klaar maken i

Naar de website

VorigeStichting Synagoge Enschede
VolgendeMiddag voor het basisonderwijs in het Rijksmuseum van Oudheden
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter