Aan het eind van oktober start de nieuwe serie ‘Het Klokhuis maakt geschiedenis’! Alvast veel Kijkplezier!

Wil je bij de première van ‘Het Klokhuis maakt geschiedenis’ zijn en als een van de eersten de speciale aflevering over Rembrandt van Rijn zien? Ga dan snel naar de website van Het Klokhuis!

Week 40

Maandag 3 oktober 2011 Het Klokhuiskantoor 56: Kietelen/ Wratjes/ Vriescelmedewerker
Waarom moet je wel lachen als een ander je kietelt, en waarom moet je niet lachen als je jezelf kietelt? Wat moet je doen met een wratje? En met welke kleding houdt een vriescelmedewerker zich onder extreem koude omstandigheden warm? Je komt het allemaal te weten in het Klokhuiskantoor.

Dinsdag 4 oktober 2011 Vegavlees
Waarom eten mensen wel of geen vlees? En wat eet een vegetariër als vleesvervanger? Lisa legt het uit en kijkt hoe in de fabriek vegaburgers met een deeg van kruiden en soja worden gemaakt. En onderzoekers van de Universiteit Wageningen proberen de bite van vlees na te maken.

Woensdag 5 oktober 2011 Marine
De marine houdt op zee alles in de gaten. Want bijvoorbeeld smokkelaars of piraten houden zich op zee niet aan de regels. Bart gaat mee met een oefening van het Boarding Team van de marine. Zij komen in actie op een verdacht schip en gaan op zoek naar meegesmokkelde wapens of drugs.

Donderdag 6 oktober 2011 Brandveiligheid
Van 9 t/m 15 oktober is het collecteweek voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Daarom ook in Het Klokhuis aandacht voor brandende zaken. Veel dingen in huis kunnen brandgevaarlijk zijn. Er zijn elk jaar zo’n vijfduizend woningbranden. Ernst laat samen met brandweerman Cor zien wat er in en om het huis in de fik kan vliegen, hoe het te voorkomen is en wat je moet doen als het toch gebeurt.

Vrijdag 7 oktober 2011 Brandwondencentrum
Van 9 t/m 15 oktober is het collecteweek voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Daarom ook in Het Klokhuis aandacht voor brandende zaken. Ernst gaat vandaag naar het Brandwondencentrum in Beverwijk. Hij komt er van alles te weten over het behandelen van brandwonden. Een tweede of derde graads brandwond kan genezen worden met een huidtransplantatie. Het centrum heeft hiervoor een speciale huidbank.

Week 41

Maandag 10 oktober 2011 Het Klokhuiskantoor 68: Boeren/ Plas/ Autoruiten
Waarom laten we boeren en waarom stinken ze soms? Waarom is plas geel? En hoe wordt een sterretje in een autoruit gerepareerd? Het antwoord op al deze vragen wordt weer beantwoord in Het Klokhuiskantoor.

Dinsdag 11 oktober 2011 Brandwondenportret
Van 9 t/m 15 oktober is het collecteweek voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Daarom in Het Klokhuis aandacht voor brandwonden. Marjorie is in haar jeugd verbrand en liep toen ernstige brandwonden op. Ze vertelt aan Ernst hoe het ongeluk haar leven veranderde. Het is vijftien jaar geleden, maar ze wordt nog steeds behandeld in het Brandwondencentrum in Beverwijk.

Woensdag 12 oktober 2011 Animatiefilm
Op het Cinekid-festival gaat ‘Patatje Oorlog’ in première, een speelfilm met een combinatie van live-action en animatie. En dat is bijzonder, want zo’n mengvorm met acteurs en animatie komt niet vaak voor. Mustafa mocht tijdens de opnamen op de filmset een kijkje achter de schermen nemen. Hij ziet hoe Mascha Halberstadt en Huub Kistemaker de animatiescènes maken. Hoe laten zij bijvoorbeeld een muis smelten in een magnetron?

Donderdag 13 oktober 2011 Noord Zuidlijn
Onder het Centraal Station van Amsterdam wordt druk gebouwd aan de nieuwe metrotunnel. Lisa legt uit hoe er onder het station een sleuf wordt gegraven waarin de tunnelbuis wordt geschoven. Maar waarom worden er ook duikers ingezet?

Vrijdag 14 oktober 2011 Druiven
Er zijn in ons land bijna geen druiventelers meer, maar Dolores weet er in het Westland toch nog één te vinden. Het is zelfs de grootste productiekas voor tafeldruiven ter wereld! Ze ziet hoe de druiven tijdens de kweek worden gekrent. Wat is krenten en hoe weet je of een druif rijp is? En waarom laat een druivenkweker kwartels door z’n kas vliegen?

Week 42

Maandag 17 oktober 2011 Het Klokhuiskantoor 69: Eieren/ Slechte adem/ Dinosaurusbotten
Hoe komen eieren netjes in een doosje? Hoe kom je aan slechte adem? En hoe weten archeologen welk bot bij welke dinosaurus hoort? De mensen van Het Klokhuiskantoor zoeken het allemaal uit.

Dinsdag 18 oktober 2011 Paardenonderzoek
Dolores doet paardenonderzoek. Ze ontdekt dat steunzolen en aangepaste hoefijzers overbelaste pezen van renpaarden kunnen ontlasten. En dat je met je smartphone kan controleren of je paard goed loopt door sensoren op de beenbeschermers te plakken. En hoe behandel je een iets te zware pony met zere hoefjes?

Woensdag 19 oktober 2011 Zwemwater
Al douche je voor het zwemmen, als je in het water ligt, valt er toch nog van alles van je lichaam af. Bart zoekt uit hoe je zwembadwater schoon kan houden. En waarom zit er chloor in het water, en is dat nou niet gevaarlijk?

Donderdag 20 oktober 2011 Portretten
Wie zit er niet op Facebook of Hyves? Bijna iedereen plaatst wel een portretje van zichzelf op internet. Maar al eeuwen lang laten mensen zich afbeelden. Lisa vergelijkt portretten van vroeger en nu. Daarom bekijkt ze in het Mauritshuis in Den Haag prachtig geschilderde portretten uit de Gouden Eeuw. Maar ze laat ook zelf een portretfoto maken. Is er verschil tussen een oud geschilderd of een nieuw gefotografeerd portret?

Vrijdag 21 oktober 2011 Veldrijden

Naar de website

VorigeMaak het beste waterfilmpje en win een schoolreisje
VolgendeAbout You! Lesmateriaal over de puberteit
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter