Het Klokhuis duikt met maar liefst 50 afleveringen de Nederlandse geschiedenis in! Elke donderdag vanaf 27 oktober om 18.25 uur zie je persoonlijke geschiedenissen en spannende avonturen uit lang vervlogen tijden voorbijkomen. Maar natuurlijk kom je ook boeiende weetjes, geheimen, raadsels en ontroerende verhalen te weten! Onze geschiedenis zit er namelijk bomvol mee.

Dinsdag 1 november wordt de gloednieuwe aflevering over Dyslexie uitgezonden. Na de uitzending meer informatie op de website!

Week 44
Maandag 31 oktober Het Kantoor, afl. 71
Wat zijn slapers in je ogen? Waarom heeft een hond een staart? Hoe wordt golfkarton gemaakt? Je komt het allemaal te weten in Het Klokhuiskantoor.

Dinsdag 1 november 2011 Dyslexie
Lezen lijkt heel vanzelfsprekend, maar mensen met dyslexie hebben heel veel moeite met het herkennen van letters. En dat geeft dus lees- en schrijfproblemen. Wat is dyslexie nou precies en hoe kan het behandeld worden? Lisa legt uit welke testen je moet doen om er achter te komen of je dyslexie hebt. En welke oefeningen kan je doen om dyslexie onder controle te houden? Maar echt over gaat het nooit, je moet altijd blijven oefenen.

Woensdag 2 november 2011 Paardenonderzoek
Dolores doet paardenonderzoek. Ze ontdekt dat steunzolen én aangepaste hoefijzers overbelaste pezen van renpaarden kunnen ontlasten. Of een paard goed loopt is te controleren met een smartphone. Daarvoor moeten er wel sensoren op de beenbeschermers worden geplaatst. En hoe behandel je een iets te zware pony met zere hoefjes?

Donderdag 3 november 2011 Hugo de Groot
Wie was Hugo de Groot en waarom zat hij gevangen in Slot Loevestein? En op welke spectaculaire wijze wist hij te ontsnappen? Je komt het allemaal te weten in ‘Het Klokhuis maakt geschiedenis’, een serie over de geschiedeniscanon van Nederland.

Vrijdag 4 november 2011 Reclamefotografie
Waar moet je op letten als je reclamefoto’s maakt? Het moet in één keer duidelijk zijn wat je wilt verkopen! Dolores mag helpen bij het maken van reclamefoto’s. Ze is model voor een reclamecampagne van snelle roze sportschoenen. Hoe leg je snelheid vast op een foto?

Week 45
Maandag 7 november 2011 Het Kantoor, afl. 72
Hoe worden hondenbrokken gemaakt? Waarom plas je soms in je broek van het lachen? Hoe wordt de frikandel gemaakt? Het antwoord op al deze vragen krijg je in Het Klokhuiskantoor!

Dinsdag 8 november 2011 Dieren bewaren
Bart vind een dood eekhoorntje. Hij wil het graag bewaren en hij neemt het beestje mee naar Naturalis. Daar ontdekt hij dat er verschillende technieken zijn om dieren te conserveren. Bart moet wel helpen om het eekhoorntje klaar te maken voor conservering en dat blijkt toch niet zo’n heel fris klusje.

Woensdag 9 november 2011 Orka
De jonge orka Morgan is gevonden in de Waddenzee en overgebracht naar het Dolfinarium. Dolores kijkt hoe het met haar is en komt van alles over orka’s te weten zoals: hoe ademt een orka en wat eten ze? Hoe voer je een orka? En orka’s ‘kijken’ met hun oren, dat doen ze met behulp van echolocatie, maar wat is dat dan? En hoe onderzoek je tot welke orkafamilie Morgan behoort en waar ze vandaan komt. Dolores geeft het antwoord op alle orkavragen.

Donderdag 10 november 2011 Veelkleurig Nederland
In Nederland leven ongeveer 190 verschillende nationaliteiten naast en door elkaar. Klokhuispresentatoren Dolores en Mustafa leggen samen met hun ouders uit hoe Nederland zo veelkleurig is geworden. De moeder van Dolores vertelt waarom ze vanuit Suriname naar Nederland kwam. En Mustafa gaat samen met z’n vader naar de kaasfabriek waar hij als gastarbeider heeft gewerkt. Een aflevering uit de serie: ‘Het Klokhuis maakt geschiedenis’.

Vrijdag 11 november 2011 Blinden en Slechtziendenschool
Lisa gaat naar een school voor blinde en slechtziende kinderen in Rotterdam waar ze de nieuwste technologische hulpmiddelen hebben. Zoals een lichtplafond en braillecomputers. Maar er is ook een unieke gymzaal met zachte wanden en verlichte vloerlijnen.

Week 46
Maandag 14 november 2011 Het Klokhuiskantoor, afl. 83
Hoe wordt een fototaart gemaakt? Wat is oorsmeer? En hoe werkt een winkeldetectiepoortje? Het antwoord op alle vragen geven de mensen van Het Klokhuiskantoor.

Dinsdag 15 november 2011 Astma
Astma is een ontsteking van de luchtwegen. Maar waar gebeurt er precies bij een astma-aanval? Hoe worden astmapatiënten onderzocht? En hoe kan je astma behandelen? En wat kan allemaal wel of niet als je deze luchtwegaandoening hebt? Een kinderlongarts van astmabehandelcentrum Heideheuvel vertelt Dolores alles over astma.

Woensdag 16 november 2011 Stenen
Het Klokhuis heeft een nieuwe presentator, Maurice Lede. Zijn eerste klus: wat is steen? Hoe ontstaat steen en wat voor steensoorten zijn er zoal? En Maurice doet een leuke ontdekking: zand blijkt te bestaan uit allemaal superkleine steentjes! In Limburg legt hij uit hoe daar klaksteen is ontstaan. Zijn stenenzoektocht eindigt in de Belgische Ardennen. Daar maakt hij gebruik van de ‘tik-lik-loep’-methode om stenen te bekijken en hij ruikt aan stinkstenen.

Donderdag 17 november 2011 De Stijl
In de serie ‘Het Klokhuis maakt geschiedenis’ gaat het vandaag over De Stijl. Een stroming met bekende schilders en ontwerpers zoals Mondriaan en Rietveld. Lisa laat zien hoe je De Stijl kan herkennen bij huizen, meubels en schilderen. Kortom: wat maakt iets nou typisch iets van De Stijl?

Vrijdag 18 november 2011 Vierspan
Pa

Naar de website

VorigeCitotrainer App
VolgendeNieuwe Sinterklaasliedjes
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter