Hoe anoniem is een incognito modus?

Anoniem surfen
Surf jij weleens online door middel van de incognito modus die bijvoorbeeld Chrome je aanbiedt? Omdat je naar iets op zoek bent waarvan je niet wilt dat iemand het op werk of thuis ziet? Heb jij jezelf dan ook weleens afgevraagd hoe anoniem je eigenlijk bent als je dit doet. Hoe anoniem is incognito?

Wat doet een incognito modus?
Een incognito modus zorgt ervoor dat de bezochte website niet terug komt in je browsergeschiedenis. Ook de cookies worden niet opgeslagen wanneer je een website bezoekt via de incognito modus. Echter volledig anoniem ben je niet op deze manier. De sites die je bezoekt via de incognito modus zijn nog steeds naar jou terug te leiden. Hoe dat kan leggen we je graag uit.

Je IP-adres verandert niet met incognito modus
Wanneer je iets in je browser op gaat zoeken via de incognito modus, blijft je IP-adres hetzelfde. Daar verander je tenslotte niets aan. Je IP-adres is je online adres. Zie het als je woonadres. Met je IP-adres ben je te traceren. Heel veel websites kunnen precies zien waar jij je ongeveer bevindt. Wellicht niet altijd tot op de meter, maar wel in de buurt van. Jouw internetprovider weet zelfs welk real life adres er te koppelen is aan jouw IP-adres. Bij het afsluiten van je abonnement heb je deze tenslotte opgegeven. En wist je dat sommige overheidsinstellingen en de politie deze gegevens over jou mogen opvragen?

Daarnaast zorgt jouw IP-adres ervoor dat je last kunt hebben van geografische blokkades. Dit zijn blokkades die je bijvoorbeeld kunt ondervinden wanneer je graag Netflix Amerika wilt bekijken. Dit kan niet omdat jouw IP-adres zich ergens bevindt waar er een blokkade zit vanwege je locatie.

Incognito is dus niet zo anoniem als je zou denken, maar wat kan er dan wel voor zorgen dat je anoniem over het internet kan surfen en ook nog bijvoorbeeld Netflix Amerika kunt volgen? Een VPN-verbinding is een uitkomst in deze. Via deze verbinding kun je namelijk meedraaien op de server van de provider en krijg je een ander IP-adres zonder geografische blokkades. Zo ben je én anoniem én kun je series en films kijken waar je maar wilt.

VPN-verbinding
Wij hebben alvast een aantal providers voor je geselecteerd:

ExpressVPN: een hele goede VPN-provider met weinig tot geen nadelen. De snelheid die zij bieden is top, de veiligheid is meer dan goed en ze bieden meer dan 2000 servers in 90 landen. Voor de iPhone heeft deze provider een app die makkelijk in gebruik is. Het enige minpunt wat wij kunnen vinden is dat ExpressVPN niet de allergoedkoopste provider is.

GooseVPN: een provider van Nederlandse bodem. De app voor iPhone is makkelijk in gebruik en doordat het van Nederlandse bodem is ook snel te begrijpen en ze bieden ook een Nederlandse klantenservice. Handig bij vragen! De snelheid is ook goed van deze provider.

Naar de website

VorigeLaat leerlingen kennismaken met de beurs met het RTL Z Beursspel
VolgendeLesbrief bij prentenboek 12 uur met Oscar
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter