Week 48

Maandag 28 november 2011 Het Klokhuiskantoor 84
Hoe komen we aan goed en gezond drinkwater? En wat is een chinchilla? De mensen van het Klokhuiskantoor zoeken het allemaal uit.

Dinsdag 29 november 2011 Uilen
Lisa laat zien hoe uilen jagen. Daarvoor heeft ze twee dingen nodig: een speciaal getrainde uil én een speciale highspeed camera! En dat levert prachtige en spectaculaire vliegende actieshots van uilen op op! Maar hoe train je jonge uilen?

Woensdag 30 november 2011 Noordzeewater
Lisa trekt een thermopak aan want ze gaat het ijskoude Noordzeewater in. Zonder zo’n pak zou een mens het niet lang vol houden in het koude zeewater. Toch zijn er heel veel dieren die prima in het zoute en koude Noordzeewater kunnen leven. Lisa laat zien welke dieren in de Noordzee te vinden zijn. En bij Ecomare op Texel bekijkt ze de zeehondenopvang en de verschillende Noordzee-leefgebieden die daar zijn nagebouwd.

Donderdag 1 december 2011 Het Klokhuis maakt geschiedenis: Aletta Jacobs
In ‘Het Klokhuis maakt geschiedenis’: Lisa over het leven en werk van Aletta Jacobs. Zij was heel belangrijk voor de emancipatie van de vrouw. Zij ging studeren en wordt de eerste vrouwelijk arts in ons land. En Aletta Jacobs streed voor het vrouwenkiesrecht.

Vrijdag 2 december 2011 Etaleur
December is natuurlijk de feestmaand van het jaar en winkeletalages zien er dan altijd schitterend uit. Mustafa legt in een winkelstraat uit wat etaleren nou precies is. Verder leert hij etaleren en maakt hij met etaleur Herman een feestelijke Klokhuisetalage.

Week 49

Maandag 5 december 2011 Het Klokhuiskantoor 86
Hoe geeft een acteur z’n tegenspeler een klap in het gezicht, zonder dat het pijn doet? Dolores komt het te weten bij de gevechtstrainer van de tv-serie Baantjer. Op het Kantoor vechten Wouter en Timo uit wie Romeo mag spelen en Baas Ben probeert juist agressie op het werk te bestrijden.

Dinsdag 6 december 2011 Spruitjes
Met ‘spruitjeslucht’ wordt vaak iets negatiefs bedoeld, terwijl die kleine groene kooltjes toch best lekkere groenten zijn. Wat gebeurt er allemaal voordat spruitjes op je bord liggen? Dolores laat met speciaal versnelde opnames zien hoe een spruitjesplant groeit. En elk land heeft z’n favoriete spruitje: de Engelsen willen grote, de Duitsers middelmaat en de Belgen kleine spruitjes. De spruitenkweker sorteert z’n spruit dus op formaat, maar hoe doe je dat, spruiten sorteren?

Woensdag 7 december 2011 File
Op de snelweg wil je lekker doorrijden, maar helaas staan er ook vaak files. Hoe ontstaat een file? En wat is een spookfile? Bart test met zendpalen langs de weg en snelheidsmetende apparatuur in de auto hoe je een (spook)file kan voorkomen.

Donderdag 8 december 2011 Het Klokhuis maakt geschiedenis: Kinderarbeid
Zo’n 150 jaar geleden was kinderarbeid in ons land normaal. Tienjarige kinderen werkten soms al veertien uur per dag in bijvoorbeeld textielfabrieken om wollen dekens te maken. In het Textielmuseum in Tilburg gaat Mustafa aan de slag in de wolfabriek en laat zien hoe zwaar en gevaarlijk het werk was. Verder legt hij uit wat er in 1874 veranderde met ‘het kinderwetje van Van Houten’.

Vrijdag 9 december 2011 Joost Conijn
Kunstenaar Joost Conijn heeft een houten auto ontworpen en die rijdt niet op benzine, maar op hout! En dat gaat best, want hij is er helemaal mee naar Oost-Europa gereden. En met een eigen gebouwd vliegtuig is hij helemaal naar Noord-Afrika gevlogen. Dolores wil wel eens weten hoe deze bouw- en reislustige ontwerper dit allemaal voor elkaar krijgt.

Week 50

Maandag 12 december 2011 Het Klokhuiskantoor 87
Vandaag gaat het Klokhuiskantoor aan de slag met stotteren. Waarom stottert de één wel en de ander niet. Het heeft onder andere te maken met spiercoördinatie. Er zijn verschillende manieren van stotteren: de stuiterstotter, de slotstotter of de slangstotter. Bart gaat met Danil en Maurice mee naar stottertherapie. Het is heel gek, maar daar moeten ze juist stotteren! Stottertherapeut Yvonne legt uit wat het nut is van bewust stotteren.

Dinsdag 13 december 2011 Giraffe
In het dierenrijk neemt de giraffe met z’n enorme lange nek een bijzondere plaats in. In de savanne van Artis kan Maurice deze langhals eens van dichtbij bekijken. Hij ontdekt dat het giraffenras al miljoenen jaren op aarde rondloopt. En van nekwervel tot geboorte, Maurice heeft allerlei interessante giraffenweetjes!

Woensdag 14 december 2011 Racesimulator
Bart laat zien hoe de meest geavanceerde racesimulator ter wereld in Nederland wordt gebouwd. Zelfs Formule-1 coureurs trainen in deze simulator! Maar hoe krijg je een racecircuit in de computer? Bart laat het zien met GPS apparatuur! En natuurlijk mag hij de simulator uitproberen!

Donderdag 15 december 2011 Het Klokhuis maakt geschiedenis: Vincent van Gogh
Tegenwoordig komen miljoenen mensen uit de hele wereld zijn schilderijen bewonderen. Tijdens zijn leven maakte hij 1700 schilderijen, maar verkocht er maar drie. Wat is het verhaal van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh, hoe ging hij te werk en welke rol speelde zijn broer Theo in het leven van Vincent? En hoe komt het dat hij maar zo weinig schilderijen verkocht. Mustafa brengt een bezoek aan kunstschilder Wim Schot. Die laat hem zien hoe Vincent van Gogh te werk ging.

Vrijdag 16 december 2011 Mondharmonica
Mondharp, scheurijzer, allemaal andere benamingen voor één van de leukste muziekinstrumenten die er bestaan: de mo

Naar de website

VorigeMuseumles Tekeningen zijn ook verhalen
VolgendeMiddeleeuws feesten in het Legermuseum
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter