2014 is het Europese jaar van het brein

Internationaal wordt er dit jaar aandacht gegeven aan de hersenen, 2014 is namelijk het Europees jaar van het Brein. In Nederland wordt hier aandacht aan besteed tijdens de Brain Awareness Week 2014. Deze vindt plaats van 10 tot en met 16 maart.
Hersenen

Het Klokhuis sluit hierbij aan en zendt vanaf dinsdag 11 maart een speciale serie uit over hersenen. Het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam. NTR-presentatrice Nienke de La Rive Box probeert in deze serie de geheimen van onze hersenen te ontrafelen en hersenenaandoeningen bespreekbaar te maken. Nienke praat hierover met kinderen en deskundigen.
Persoonlijke verhalen

De kinderen in deze serie spreken uit eigen ervaring. Ze zijn openhartig over de ingrijpende gevolgen van een hersenaandoeningen. Dit levert opmerkelijke portretten en persoonlijke verhalen op. Zo heeft Charlotte (10) een oma met Alzheimer die haar bijna niet meer herkent. Eric (37) lag na zijn ongeluk in coma en kan nu alleen nog spreken via een spraakcomputer. Justin (10) heeft autisme en zijn vriendje Donnie vertelt hoe hij daarmee omgaat. Mika (6) kan écht bijna niet stilzitten en doet mee aan een onderzoek naar ADHD.
Stof tot nadenken

De serie behandelt veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals: coma, autisme, ADHD, dyslexie, epilepsie, Alzheimer. Nienke spreekt hierover ook met deskundigen, o.a. met een neuroloog, een kinderpsychiater en een hersenonderzoeker. Wat dóen onze hersenen precies? Waarin verschillen mensen en dieren qua hersenen? Hoe werkt ons geheugen? Hoe worden onze hersenen ziek? Nienke gaat op zoek naar de antwoorden en gaat hierbij zelfs zo ver dat ze haar hersenen laat scannen. Er is ook aandacht voor het computerbrein: neemt de computer het denken in de toekomst over van de mens? Kunnen we ons geheugen straks uitbreiden met speciale usb-kaarten? Naast de reportages zijn er bijzondere sketches en mooie liedjes in de afleveringen, die stof geven tot nadenken. Bij deze serie verschijnt ook een speciaal boek: Het Klokhuisboek over hersenen.
Uitzending

De serie van het Klokhuis over hersenen wordt uitgezonden vanaf 11 maart op iedere dinsdag, om 18.25 uur op Zapp Ned 3.
Het Klokhuis

NTR Het Klokhuis informeert, entertaint en vermaakt jong en oud, maar schuwt moeilijke onderwerpen niet. Eerder heeft Het Klokhuis speciale series gemaakt over kanker en kindermishandeling. Beide series zijn bejubeld en bekroond. Tot op de dag van vandaag worden afleveringen van Het Klokhuis gebruikt in bijvoorbeeld het onderwijs of zelfs in ziekenhuizen. De kracht van Het Klokhuis is: ingewikkelde zaken begrijpelijk maken en het onbespreekbare bespreekbaar te maken voor jong en oud.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door: Hersenstichting, NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind)en Oudervereniging Balans.

Naar de website

VorigeGratis lesbrieven Immaterieel erfgoed en volkscultuur
VolgendeRiool in de klas
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter