Hierbij het Klokhuis kijkoverzicht voor de maand maart. Alvast veel kijkplezier!

Klokhuis webredactie

WEEK 9

Maandag 28 februari 2011 Het Kantoor 66
Borstels / Scheten / Kaal
Hoe maken ze borstels? Wat is een scheet? En waarom worden mannen kaal? Het antwoord op al deze vragen krijg je weer in Het Klokhuiskantoor. En natuurlijk volgen we het wel en wee van Ben, Timo, Wouter en Leonoor op de Klokhuisredactie.

Dinsdag 1 maart 2011 Lawine
Nooit buiten de pistes skiën, want dan kan je met lawines te maken krijgen. En wat te doen als je onverhoopt toch met een lawine te maken krijgt? Dolores doet uitgebreid lawineonderzoek. Krezipzangeres Jacqueline bezingt lawinegevaar in het dagelijks leven.

Woensdag 2 maart 2011 Het Klokhuis Bouwt: Beton
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. De palen staan klaar. Er is een houten kist gemaakt. Die komt vol beton. Eerst zoekt Lisa uit hoe je cement maakt, dat is de lijm van het beton. Lisa gaat naar de cementfabriek in Maastricht. Daar maken ze cement van kalk uit de bodem. Je maakt beton door cement te mengen met grind, zand en water. Het komt in een cementwagen naar de bouw. Bart legt uit waar de bewapening goed voor is en volgt het storten van het beton.

Donderdag 3 maart 2011 Zweefvliegen
Vliegen zonder motor, maar met behulp van thermiek. Dat is wat er gebeurt bij zweefvliegen. Maar hoe kom je zonder motor toch in het luchtruim? Bart gaat in Terlet zweefvliegen, op zoek naar een fijn thermiekbel.

Vrijdag 4 maart 2011 Curling
Wat is dat toch, curling? Dolores legt alles uit over deze bijzondere sport. Wat zijn de regels, en waarom wordt er, vlak voor een steen, met een bezem heel snel over het ijs gepoetst? En wat is het beste ijs om curling op te spelen?

WEEK 10

Maandag 7 maart 2011 Het Kantoor 67
Fietsen / Overgeven / Krabben
Vandaag kom je in Het Klokhuiskantoor van alles te weten over de fietsfabriek, overgeven en krabben. Want hoe maak je een fiets, waarom moet je kotsen en wat is de grootste krab ter wereld. En natuurlijk is er op de Klokhuisredactie ook weer van alles aan de hand.

Dinsdag 8 maart 2011 Koekjes
Hollanders zijn één van de grootste snoepers ter wereld! Gemiddeld eten we maar liefst 4,5 kilo koekjes per persoon per jaar. Dan eten we dus met elkaar zo’n 72 miljoen koekjes en biscuitjes in één jaar! Hoog tijd dat Lisa eens naar de koekjesfabriek gaat om te kijken hoe al dat lekkers wordt gemaakt.

Woensdag 9 maart 2011 Het Klokhuis bouwt: Constructie
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. In deze aflevering is de constructie van het KlokHUIS aan de beurt. Dat wordt een hele opgave, want het huis is rond en een ronde constructie is niet gemakkelijk! Bart helpt een handje met het in elkaar zetten van de constructie op de bouwplaats. Dolores zoekt uit in de windtunnel van TU-Delft wat het effect van wind op de constructie is. En hoe je een huis kunt verstevigen zodat het bestand is tegen de wind. Ook onderzoekt ze hoe je met zo min mogelijk materiaal een zo stevig mogelijke balk krijgt: een H-profiel.

Donderdag 10 maart 2011 Ooievaar
Mustafa gaat naar een echt ooievaarsdorp om samen met een gids een ooievaarsnest van dichtbij te bekijken. Hoe ontwikkelt een ooievaarsjong zich in het ei en wat en hoe eten de ooievaarskuikens? Mustafa wil ook nog graag een ooievaarsnest op de kerktoren bekijken. Maar hoe kom je zo hoog?

Vrijdag 11 maart 2011 Slipschool
Margreet raakt met haar auto ernstig in de slip. Gelukkig is het op de testbaan van de slipschool. Ze leert dat ze niet moet remmen bij slippen. Maar wat moet er wel gebeuren als de auto een kant op glijdt die de bestuurder niet wil?

WEEK 11

Maandag 14 maart 2011 Het Kantoor 28
kroket/schildpad/Bart de Meter
Elke maandag Het Klokhuiskantoor! Lisa gaat naar de ambachtelijke krokettenmaker en Dolores wil weten of een schilpad nou aan z’n schild vast zit. In ‘Bart de Meter’ wordt aangetoond dat je niet per se met een liniaal hoeft te meten. Deze week meet Bart de hoogte van de vuurtoren van Stavoren op met behulp van verhoudingen. Hij krijgt daarbij ook nog de hulp van de burgemeester van Stavoren! En natuurlijk volgen we het wel en wee van Ben, Wouter, Timo en Leonoor van Het Klokhuiskantoor. Wouter heeft het maar druk met alle vriendinnen van Timo. En baas Ben moet het wat rustiger aan doen.

Dinsdag 15 maart 2011 Vulkanen
In Nederland hebben we geen vulkanen. Bart reist daarom af naar IJsland om uit te zoeken waarom daar wel vulkanen zijn. En: hoe ontstaan vulkanen? Het heeft allemaal te maken met gloeiende lava in het binnenste van de aarde. Bart komt in IJsland van alles te weten over dit gloeiend hete vloeibare gesteente. En wat is een slapende vulkaan en waarom zijn er in ons land nou geen vulkanen?

Woensdag 16 maart 2011 Het Klokhuis bouwt: Muren
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. Muren zorgen voor bescherming tegen weer en wind, ze geven stevigheid aan een gebouw en isoleren geluid. Maar hoe maak je een muur en hoe maak je hem isolerend? Bart volgt op de bouwlocatie van het KlokHUIS hoe in de fabriek gemaakte muren worden geplaatst. En waarom hebben de meeste huizen dubbele muren? Lisa zoekt in de steenwolfabriek uit hoe isolatiemateriaal gemaakt wordt. Ze komt er achter dat steenwol maken lijkt op het maken van een suikerspin.

Donderdag 17 maart 2011 Luchtverkeersleiding
Hoe werkt de luchtverkeersleiding? Bart mag bij hoge uitzondering kijken op de verkeerstoren van luchthaven Schiphol. Hij krijgt een stoomcurs

Naar de website

VolgendeUw leerlingen in actie voor een meer duurzame wereld
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter