Gratis lespakket maakt scholieren weerbaar tegen uitbuiting

Maak jij je zorgen over leerlingen die door criminelen worden gedwongen tot het dealen van drugs of tot prostitutie? Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat scholen steeds vaker signalen krijgen van criminele en seksuele uitbuiting. Noord-Holland Samen Veilig heeft daarom een gratis interactief lespakket ontwikkeld. In de klas kan zo gewerkt worden aan het versterken van weerbaarheid van de leerlingen. Ook leren ze de risico’s kennen. Preventie op school is belangrijk. Want als je eenmaal in deze ellende zit, kom je er niet zomaar weer uit.

Criminele uitbuiting
Er zijn verschillende vormen van criminele uitbuiting. Zo worden jongeren gedwongen hun pinpas uit te lenen voor het witwassen van geld. Ze krijgen gratis drugs waarna ze verplicht worden tot dealen om de drugs daarmee terug te betalen. Of ze moeten klasgenoten overhalen om te gaan dealen. Als ze niet meewerken wordt gedreigd ouders in te lichten over hun drugsgebruik, wordt er fysiek geweld gebruikt of worden ze op andere manieren afgeperst of bedreigd.

Seksuele uitbuiting
Jongeren experimenteren op seksueel gebied, ook online. Maar wat doe je als je gechanteerd wordt met jouw naaktfoto en iemand dreigt deze op social media te zetten als je niet meewerkt? Voornamelijk meisjes worden in sommige gevallen overspoeld met cadeaus waarna hen een wederdienst wordt gevraagd. Vaak zijn dit seksuele handelingen. En wat als je door je vriendje gedwongen wordt om seks te hebben met zijn vrienden? Het zijn allemaal voorbeelden van seksuele uitbuiting.

Over lespakket BUIT in de klas
Het lespakket BUIT wil leerlingen weerbaarder maken tegen criminele en seksuele uitbuiting. Na het kijken van de film, gaan leerlingen appen met de hoofdrolspelers uit de film: Eddie en Eva. Waarom hebben zij bepaalde keuzes gemaakt? Wat zijn de consequenties? Wat zou jij doen? Hoe kan je iemand helpen die wordt uitgebuit?

De leerlingen ontdekken wat uitbuiting inhoudt en onderzoeken hoe je in zo’n situatie terecht kan komen. Ook leren ze de signalen van uitbuiting herkennen. Aan de hand van het lesmateriaal gaan leerlingen met elkaar en de docent in gesprek. Zo worden ze bewust van de verschillende vormen van uitbuiting en wat ze kunnen doen om zichzelf en anderen daartegen te beschermen.

Voor wie is de les bedoeld?
BUIT is ontwikkeld voor alle jongeren vanaf 10 jaar. Het lespakket is te gebruiken door het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, MBO, jongerenwerkers in buurthuizen en jeugdhulp.

Gratis te bestellen
Het lespakket kan je online gratis bestellen via www.buitindeklas.nl

Naar de website

VorigeNieuwsbegrip over microplastics in cosmetica
Volgende17 werelddoelen lessen door heel Nederland
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter