Deshima Experience: Keiga in de klas

Op zoek naar innovatief lesmateriaal over de Nederlandse handelsgeschiedenis en de relatie met Japan? Dan biedt de Deshima Experience van Museum Volkenkunde in Leiden uitkomst. De app is door een vakjury genomineerd voor de Museumprijs 2021.

Museum Volkenkunde ontwikkelde deze vernieuwende digitale ervaring bij het gerestaureerde kamerscherm (ca.1836) van de beroemde Japanse schilder Kawahara Keiga. Op het scherm staat de baai van havenstad Nagasaki afgebeeld, met als middelpunt de Nederlandse handelspost Deshima. Alleen Keiga had in die jaren toestemming om voor de Nederlanders op Deshima te schilderen. Ook wát hij schilderde werd streng gecontroleerd. Met de web-app kan iedere leerkracht via tablet of digibord allerlei verhalen over het kamerscherm en Deshima laten zien in de klas. Bovendien is de web-app genomineerd voor de Museumprijs 2021, de grootste museumpublieksprijs van Nederland.

Wat is er te zien?
Vanaf het eilandje Deshima handelde Nederland ruim twee eeuwen lang met Japan. De app focust op de verhalen die achter de gedetailleerde schildering schuilgaan. Zoals het Nederlandse handelsschip Mary & Hillegonda, de zwaarbewaakte baai of de realistische stijl van de schilder. Wie was er aan boord van het schip? Waarin handelde Nederland? Wat voor invloed hadden de Chinezen die naar Nagasaki kwamen? En wat hield de schilder voor ons verborgen?
Als kers op de taart kun je de collectie in je eigen omgeving plaatsen: met augmented reality zet je het kamerscherm bijvoorbeeld virtueel levensgroot neer in je klaslokaal en kan je allerlei objecten uit die periode in 3D bekijken.

Het Japanse kamerscherm geprojecteerd in de klas met behulp van augmented reality en een 3D-object uit de collectie. Foto: NMVW/Julia de Mos.

Museale droom
Naast de Deshima Experience van Museum Volkenkunde zijn er nog twee andere musea genomineerd voor de Museumprijs. Wie de meeste publieksstemmen krijgt, ontvangt de prijs van 100.000 euro. Te besteden aan de museale droom. Voor Museum Volkenkunde is dat het verder openbaar maken van de collectie door die digitaal toegankelijk te maken voor iedereen, waar ook ter wereld. Stemmen kan tot en met 26 november via volkenkunde.nl en via museumprijs.nl. Of Volkenkunde de prijs ook echt wint, wordt op 2 december live bekendgemaakt bij Koffietijd op RTL4.

Naar de website

VorigeLaat de geschiedenis herleven
VolgendeGratis lespakket 4vuurwerkveilig
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter