Nieuwe kerndoelen Nederlands en rekenen

Goed leren lezen, schrijven en rekenen is de basis voor succes op school en daarbuiten. Daarom zijn afgelopen maand de nieuwe conceptkerndoelen voor Nederlands en rekenen-wiskunde gepresenteerd. Dat meldt het Ministerie van OCW. Staatssecretaris Mariëlle Paul bood de nieuwe kerndoelen aan de Tweede Kamer aan, en scholen kunnen er nu mee aan de slag. Deze nieuwe kerndoelen voor basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs, vervangen de verouderde kerndoelen uit 2006.

De huidige kerndoelen uit 2006 zijn erg vaag en sluiten niet goed meer aan bij moderne eisen, zoals het Referentiekader Taal en Rekenen. De nieuwe kerndoelen zijn concreter en zorgen voor meer samenhang in het curriculum. Ze beschrijven op een veel minder vage manier wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Bv. begrijpend lezen of breuken oplossen. Voor leraren wordt duidelijker wat écht nodig is, zonder dat alles helemaal vastligt. Scholen behouden de vrijheid om lessen in te vullen, bijvoorbeeld met een project over krantenteksten voor Nederlands of praktische sommen voor rekenen.

De conceptkerndoelen zijn tot stand gekomen met input van meer dan 200 scholen, leraren, vakexperts en curriculumexperts, meldt SLO. In 2024 zijn de nieuwe kerndoelen getest in de praktijk. Dat heeft geleid tot aanpassingen van de kerndoelen. Voor leerlingen met specifieke behoeften zijn functionele kerndoelen ontwikkeld, zoals eenvoudige rekenvaardigheden voor dagelijks gebruik. Toch klinkt er ook kritiek, vooral uit het basisonderwijs. Volgens Wij-leren.nl zijn sommige rekenkerndoelen te abstract, zoals wiskundige denkstrategieën, die voor jonge kinderen lastig zijn. Dit vraagt om extra begeleiding.

De kerndoelen worden naar verwachting op 1 augustus 2026 wettelijk vastgelegd, maar scholen kunnen nu al beginnen met het implementeren. Het Ministerie van OCW biedt tips op de website, zoals het maken van een leesplan of rekenoefeningen koppelen aan dagelijkse situaties. Later in 2025 volgen kerndoelen voor andere vakken, zoals burgerschap en digitale geletterdheid.

VorigeKabinetsbeleid Cyberbeveiligingswet valt niet goed
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter