
Heb je je ooit afgevraagd hoe je zelf zuurkool of kombucha kan maken? Fermenteren is een duizenden jaren oude techniek die voedsel meer smaak geeft en langer houdbaar maakt. Het proces van fermenteren is ook een leuke activiteit voor thuis of op school. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk een cursus fermenteren te volgen. Tijdens een cursus fermenteren leer je uitgebreid hoe je groenten, melk of zelfs thee kunt bewerken. Het enige dat je nodig hebt om van start te gaan, is een pot en wat zout.
Wat is fermenteren?
Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels voedsel omzetten. Suikers worden afgebroken en omgevormd tot zuren, gassen of alcohol, wat niet alleen de smaak verandert, maar ook de houdbaarheid verlengt. Denk aan melk die yoghurt wordt, of thee die verandert in kombucha.
Veel mensen kennen het fenomeen zonder het zo te noemen. Kaas, bier, brood en sojasaus zijn allemaal voorbeelden van gefermenteerde producten. En daar komt nog bij dat fermenteren vaak ook gezondheidsvoordelen oplevert. Gefermenteerde voeding bevat probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora.
Hoe begin je met fermenteren?
Je hoeft geen expert te zijn om te beginnen met fermenteren. Start bijvoorbeeld met zuurkool: snijd een kool fijn, kneed deze in met zout tot het sap vrijkomt. Doe de kool vervolgens in een schone pot en wacht een week. Zorg dat de kool onder het sap blijft om bederf te voorkomen.
Voor yoghurt verwarm je melk, voeg een lepel yoghurt toe en laat het een nacht staan. Een paar potten, zout en verse ingrediënten zijn genoeg. Voor meer recepten, zoals kombucha, kun je inspiratie opdoen bij LerenFermenteren.nl. Je kunt er bij dergelijke partijen ook voor kiezen een cursus fermenteren te gaan volgen.
Fermenteren in de klas
Fermenteren past perfect in het onderwijs. In de biologieles laat je bijvoorbeeld zien hoe microben voedsel omzetten en hoe het proces van fermentatie verloopt. Op het gebied van duurzaamheid kun je bijvoorbeeld bespreken hoe fermentatie zorgt voor minder voedselverspilling.
Een basisschool in Den Haag deed een project waarbij kinderen zuurkool maakten en het proces in een schriftje bijhielden. Leerlingen leerden daar over het gebruik van bacteriën en proefden naderhand hun eigen werk. Voor middelbare scholieren kun je fermentatie koppelen aan bijvoorbeeld scheikunde. Daarbij kunnen activiteiten ingepland worden, zoals het meten van de zuurgraad.
Kortom: fermenteren is een leuke, gezonde en praktische activiteit die verschillende lessen levendig kan maken. Plus, het is budgetvriendelijk en laat zien hoe wetenschap werkt in het dagelijks leven. Wie weet inspireert het een nieuwe hobby!
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst