Praktijkonderwijs biedt verrassende kansen voor doorstroom

Het praktijkonderwijs (pro) wordt vaak gezien als een eindstation, maar niets blijkt minder waar te zijn. Een DUO-onderzoek (oktober 2024) laat zien dat leerlingen vanuit het praktijkonderwijs verrassend vaak doorstromen naar het mbo, en soms zelfs naar het hbo. Meer dan de helft van de pro-leerlingen gaat na hun diploma aan de slag met een mbo-opleiding, en ruim 80% van hen haalt een mbo-diploma, vaak op niveau 2. Dat is vergelijkbaar met het succes van vmbo-basisleerlingen. Hoe kan dat, en wat betekent dit voor de toekomst?

Het praktijkonderwijs richt zich op leerlingen die moeite hebben met theoretisch leren en taal (lezen/schrijven). Praktijkscholen bieden praktische vaardigheden, zoals koken of timmeren, en bereiden leerlingen voor op werk of vervolgonderwijs op het mno. Veel pro-scholen integreren de entree-opleiding (mbo niveau 1), waardoor leerlingen direct kunnen doorstromen naar mbo niveau 2. Dit blijkt een goede zet te zijn: het geeft ze een startkwalificatie, essentieel voor de arbeidsmarkt. Sommigen klimmen zelfs op naar mbo niveau 4 of, in zeldzame gevallen, een hbo-opleiding, zoals een studie in de zorg.

Het onderzoek wijst ook op een valkuil, namelijk te positieve schooladviezen. Als een pro-leerling een te hoog mbo-niveau probeert, zoals niveau 3 zonder entree-diploma, is de kans op uitval een stuk groter. Dit treft vooral jongens, die vaker een te optimistisch advies krijgen. Scholen moeten hier scherper op zijn, zegt DUO, om teleurstellingen te voorkomen.

De impact van het praktijkonderwijs reikt verder dan diploma’s. Leerlingen die doorstromen, vinden vaak werk in sectoren zoals techniek of horeca, waar hun praktische opleiding perfect geschikt voor is. Toch is het beeld van pro als een “minder” pad hardnekkig. Het onderzoek breekt dat open: deze leerlingen hebben kansen die vaak onderbelicht blijven. Een betere samenwerking tussen pro-scholen, mbo’s en werkgevers kan dit nog versterken, net als heldere voorlichting over wat haalbaar is.

VorigeNieuwe aanpak nodig voor onderwijsachterstanden bij kwetsbare leerlingen
VolgendeWaarom de HP EliteBook 15 inch ideaal is voor docenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter