Het jaar van de eendagsvlieg

In 2025 staat de eendagsvlieg een heel jaar lang in de spotlights. Dit tot de verbeelding sprekende dier leeft veel langer dan gedacht, en vooral onderwater. Grijp je kans, te beginnen in deze meivakantie, en help de wetenschappers van Waterdiertjes.nl met het opsporen van eendagsvlieglarven in heel Nederland. Net als bij andere waterdieren geeft dit ons belangrijk inzicht in de waterkwaliteit.

Een jaar lang aandacht voor een insect dat maar één dag leeft? Dat klinkt gek, maar zo raar is het niet. De volwassen eendagsvlieg leeft inderdaad heel kort – nét lang genoeg om te paren. Eten kunnen ze niet eens, want hun monddelen verdwijnen zodra ze uit het water komen. Geen tijd te verliezen, letterlijk.

Maar als larve leven eendagsvliegen wél een jaar of langer onder water. En juist dan kun je ze makkelijk vinden, met een schepnet of een zeef aan een stok, en doorgeven via Waterdiertjes.nl. Dat is het landelijke platform voor alle waarnemingen van kleine waterdieren.

Vier groepen eendagsvlieglarven

De larven van de eendagsvlieg heten ook wel 'haften'. Ze zijn gevoelig voor vervuiling en daarmee uitstekende indicatoren voor schoon water. De wetenschappers van Waterdiertjes.nl zijn benieuwd naar de verspreiding van vier groepen eendagsvlieglarven, die allemaal op hun eigen manier leven en hun eigen verhaal vertellen.

Je hebt:
• Gravers die diep ingegraven leven in het zand of slib van rivieren en meren.
• Zwemmers die zich snel door het water bewegen.
• Platte larven die zich stevig vasthechten aan stenen in snelstromend water.
• Kruipers die traag over de bodem of tussen waterplanten schuifelen.

Iedereen kan meedoen

Zoek een sloot, beek, meer of poel in je omgeving – ook je eigen vijver mag – en vang met een schepnet waterdieren. Verzamel alle diertjes die je vindt (dus niet alleen de eendagsvlieglarven) in een witte bak. Zo kun je ze goed bekijken en herkennen. Op www.waterdiertjes.nl staan de dieren afgebeeld en waarnemingen kunnen daar ook worden ingevuld. Na het inleveren krijg je meteen de score voor de kwaliteit van je water te zien. Vergeet daarna niet de dieren in hetzelfde water terug te zetten. www.waterdiertjes.nl staan de dieren afgebeeld en waarnemingen kunnen daar ook worden ingevuld. Na het inleveren krijg je meteen de score voor de kwaliteit van je water te zien. Vergeet daarna niet de dieren in hetzelfde water terug te zetten.

Waterdiertjes zoeken kan het hele jaar door. Op Waterdiertjes.nl staat hoe je dat stap voor stap moet doen om de dieren en hun leefmilieu te helpen beschermen. Iedereen kan eropuit trekken en de wereld onder water ontdekken. Zo help je wetenschappers en de waterbeheerders van je eigen waterschap aan meer kennis over de aanwezigheid van eendagsvliegen, én over de waterkwaliteit.

Alles over eendagsvliegen, hoe ze je herkent en Het jaar van de eendagsvlieg is te vinden op de website van Waterdiertjes.nl

VorigeSilent piano's: de voordelen voor pianoleerlingen
VolgendeNieuwe aanpak nodig voor onderwijsachterstanden bij kwetsbare leerlingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter