Ontdek wat er bij jou in de bodem verborgen is tijdens de Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen staan weer voor de deur en beloven een weekend vol ontdekkingen, geschiedenis en avontuur voor alle liefhebbers van archeologie, van jong tot oud. Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni wordt iedereen uitgenodigd om de rijke culturele schatten uit het verleden te verkennen. De Nationale Archeologiedagen, met elk jaar meer dan 200 activiteiten in heel Nederland, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om vondsten te bekijken en samen met je familie te onderzoeken wat er allemaal bij jou in de buurt in de bodem verborgen ligt. Dus zet je helm op, trek je hesje aan, neem je schop onder je arm en ontdek de verborgen schatten in jouw omgeving tijdens dit avontuurlijke archeologische weekend.

Ontdek verborgen schatten

Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal in de grond verborgen ligt of naar wat er al is ontdekt? Je krijgt de kans om zelf aan de slag te gaan als archeoloog en zo actief mee te werken aan de ontdekking van het verleden. Als je ooit iets hebt gevonden en wilt weten wat het is, kun je het vragen aan een archeoloog. Grote en kleine onderzoekers krijgen de kans om vondsten van dichtbij te bekijken en meer te leren over het onderzoek en de technieken die de deskundige archeologen gebruiken. Samen met je familie of vrienden kan je graven, bouwen, spelen, ontdekken en onderzoeken.

Vaderdag

Zondag 16 juni is het Vaderdag en nodigen de Nationale Archeologiedagen je uit om jouw of een andere vader mee te nemen in je onderzoek naar de bodemschatten in jouw buurt. Hieronder een aantal hoogtepunten uit het hele weekend of kijk op het programma, dat tot aan de Nationale Archeologiedagen wordt aangevuld:

-Afvaldetectives: overal waar mensen wonen, werken en eten ontstaat afval. Dat is nu zo, maar duizenden jaren geleden ook al. De archeoloog is er blij mee! Het afval zegt namelijk iets over wat de mens vroeger in het dagelijkse leven deed, hoe hij zijn eten klaarmaakte, wat hij at en of hij arm of rijk was. In deze Rotterdamse workshops ga je als een echte stadsarcheoloog aan de slag.

-Op Slot Loevestein is heel veel opgegraven. Daarbij kwam van alles tevoorschijn uit de slotgracht om het kasteel maar ook bij de soldatenhuisjes binnen de vesting.
Met de grootste on-site archeologische collectie van Nederland is Slot Loevestein één van de aangewezen plekken om je onder te dompelen in de schatten van de bodem.

-Ontdek tijdens de Archeologiedagen in Dordrecht de mooiste vondsten. Kinderen van 8 tot 16 jaar kunnen meewerken aan de archeologische opgraving. Op het plein speur je met een metaaldetector en een schepje naar archeologische vondsten. Lukt het je om het Grote Hof Mysterie op te lossen?

-Het Noordelijk Archeologisch Depot van Groningen, Friesland en Drente opent tijdens de Nationale Archelogiedagen exclusief het depot en geeft een unieke rondleiding voor kinderen en hun begeleiders. Ook kun je meegebrachte vondsten laten determineren en zijn er meerdere kinderactiviteiten.

-Zo'n 2000 jaar geleden hoorde Zeeland bij het Romeinse Rijk. Het Team Beach Archaeology brengt Zeeuwse archeologische strandvondsten uit de prehistorie tot aan de moderne tijd in kaart. Archeologische strandvondsten kun je bij hen melden.

-Ben je benieuwd hoe jij eruit zou zien als legionair? Bij Museum Ceuclum in Cuijk kun je je verkleden als een Romeins soldaat en een prachtige foto laten maken. Leuk als aandenken!

VorigeStrategieën voor het verbeteren van de verkoop via e-commerce door middel van productafbeeldingen
VolgendeNederlandse studenten bij beste van Europa, als ze meer keuzetijd krijgen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter