Blijf jezelf ontwikkelen: leer beleggen met deze 5 tips

Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Als docent weet je dat waarschijnlijk als geen ander. Daarom kan het zeker geen kwaad om niet alleen naar de ontwikkeling van je leerlingen te kijken, maar ook naar die van jezelf. Zin om iets nieuws te leren? Wat dacht je van beleggen? Het aantal huishoudens in Nederland dat belegt is de laatste jaren enorm gestegen.

Dat is niet zo vreemd, want sinds het begin van de coronacrisis gaat het naar verhouding goed op de beurzen. Wanneer je wil beginnen met beleggen op de beurs is het aan te raden om jezelf goed te informeren. In dit artikel geven we je 5 tips voor beginners waarmee ook jij leert beleggen.

1. Maak een plan en bepaal waarvoor je wil beleggen

Als eerst is het van belang om goed te kijken waarom en waarvoor je wil beleggen. Dit ga je onderzoeken en vat je samen in een heus beleggingsplan. Dat klinkt misschien serieus, maar beleggen is iets waar je goed over na moet denken. Er komt immers geld bij kijken; geld dat je liever niet wil verliezen. Daarom is het verstandig om zo’n plan samen te stellen.

In dat plan beschrijf je waarom en waarvoor je wil gaan beleggen. Heb je een bepaald doel voor ogen waar je geld voor nodig hebt, zoals het kopen van een (vakantie)woning of auto? Of wil je uiteindelijk eerder stoppen met werken als docent geschiedenis of Nederlands om te genieten van een vervroegd pensioen door je beleggingen? Ga er even goed voor zitten en denk hierover na.

2. Beleg alleen met geld dat je zou kunnen missen

Beleggen op de beurs is iets waar je je in moet verdiepen voordat je geld gaat inleggen. Dat is nodig, omdat je wel moet weten wat je doet. Blind geld inzetten is nooit een goed idee. Houd de beurs in de gaten, evenals je eigen financiën. Het is namelijk belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je (voor een bepaalde periode) kan missen. Denk aan spaargeld of vakantiegeld.

Doe je dat met geld dat je binnen korte tijd nodig hebt, dan is de kans aanwezig dat je dat geld niet kunt inzetten, omdat het even wat minder gaat op de beurs. Beleggen op de beurs is volatiel, waardoor je het liefst alleen met geld belegt dat je nu niet nodig hebt. Kijk hierbij naar je totale financiële plaatje om te kijken wat je overhoudt.

3. Slim beleggen is beleggen op de langere termijn

Iedere beginnende belegger heeft ermee te maken gehad: het gaat ineens erg goed op de beurs waardoor je geneigd bent om je aandelen te verkopen. Dat kan je uiteraard doen wanneer je te maken hebt met ongekende records, maar over het algemeen geldt: slim beleggen is beleggen op de langere termijn. Hoe langer je belegt, des te groter de kans is op een positief rendement.

Het kan soms best even lastig zijn om tussendoor niet verleid te worden door de markt. Op zo’n moment moet je juist nadenken over andere stappen: ga je nog meer beleggen op de beurs? Of laat je je aandelen voor nu gewoon even staan? Ga in ieder geval voor de langere termijn zodat je uiteindelijk profiteert van waarvoor je begon: een mooi rendement.

4. Wees bewust van de risico’s en het rendement

Ga je beleggen dan krijg je automatisch te maken met risico’s nemen. Sterker nog: je neemt al een risico wanneer je begint met beleggen. Een beetje spanning in je leven kan geen kwaad, toch? Je moet je echter wel bewust zijn van de risico’s die je neemt. Hoe meer risico je immers neemt, des te groter de kans is op een aantrekkelijk rendement.

Tegelijkertijd geldt: des te meer risico je neemt, des te groter de kans is op een (groot) verlies. Een lastige kwestie dus. Daarom is het zo belangrijk om een duidelijk beleggingsplan te maken zodat je weet wat je tempo gaat zijn en wat je denkt aan te kunnen. En kom je er even niet uit? Dan kun je de hulp inschakelen van een expert op het gebied van beleggen op de beurs.

5. Kijk goed naar waar je in gaat beleggen

Tot slot moet je natuurlijk goed kijken naar je soort beleggingen, want waar ga je in beleggen? Heb je een bepaald bedrijf op het oog, zoals een duurzame organisatie of ga je juist spreiden? Dat laatste is zeker een aanrader, omdat je op die manier je kansen spreidt. Gaat het even wat minder op de beurs bij het ene bedrijf dan heb je nog kansen bij een ander. Op die manier ben je niet in één keer al je inzet kwijt.

Er is voor iedereen wel een beleggingsvorm die past. Daarom is het verstandig om je nog verder goed in te lezen over beleggen op de beurs. Het moet vooral leuk blijven, waarbij het natuurlijk altijd mooi meegenomen is wanneer je er uiteindelijk een aardig zakcentje aan over kunt houden. Wie weet kan je wel eerder stoppen met werken!

VorigeKRO-NCRV lanceert nieuw journalistiek dossier Druk!
Volgende7 tips om je werk als freelance tutor eenvoudiger te maken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter