Geen stagevergoeding is onacceptabel

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf roept bedrijven op om mbo-studenten een fatsoenlijke vergoeding te geven tijdens de stage. Dat doet hij in een bijzondere uitzending van Spraakmakers (KRO-NCRV) op NPO Radio 1. Het radioprogramma presenteert vijf oplossingen aan de minister om de druk op mbo-studenten te verlagen.

Veel mbo-studenten krijgen niet of nauwelijks stagevergoeding. Dit zorgt voor enorme financiële- en mentale druk. Dijkgraaf: “Het is onacceptabel en niet uit te leggen als er geen goede vergoeding is. Geen vergoeding kan gewoon niet.” Dijkgraaf denkt daarbij aan 400 a 500 euro. Werkgevers hebben de minister eerder toegezegd stagiairs een hogere vergoeding te geven. “Ik moet vertrouwen op die handtekening”.

Minister Dijkgraaf

In de uitzending van Spraakmakers, vanuit de werkkamer van de minister, belooft Dijkgraaf ook om het gemakkelijker te maken voor studenten die uitvallen, om terug te keren naar een studie. Alle vakken die zij al wél gehaald hebben, blijven meetellen in een zogeheten mbo-verklaring. Dijkgraaf zegt toe direct alle mbo-docenten te benaderen: “Het is belangrijk op het niveau van docenten dat dit bekend is. Niet alleen dat de mogelijkheid bestaat, maar dat ze er daadwerkelijk gebruik van maken. Het is van groot belang voor de studenten. Het is een recht.”

Psychische klachten

Steeds meer jongeren hebben ernstige psychische klachten en mbo-studenten worden daarbij vaak over het hoofd gezien. Om het mentale welzijn van deze groep te verbeteren is Spraakmakers samen met ‘minister van Oplossingen’ Nienke Meijer, op zoek gegaan naar oplossingen om dit repareren én voorkomen.

Vijf oplossingen

Uit de vele gesprekken met studenten, ouders, docenten, psychologen, ROC-bestuurders, ambtenaren en werkgevers zijn we samen tot een pakket van vijf oplossingen gekomen.

Naast een stagevergoeding en het in de praktijk brengen van de mbo-verklaring, stelt Spraakmakers een buddysysteem voor om studenten beter te begeleiden tijdens hun stage en studie. Ook moet ‘mentale gezondheid’ als vak worden gegeven. En dit wordt werkelijkheid voor ruim 75.000 mbo-studenten. ROC Amsterdam-Flevoland, ROC Mondriaan, Yuverta en het Summa College, zeggen bij Spraakmakers toe hier vanaf september mee aan de slag te gaan.

VorigeHoe uitzendbureaus onderwijsinstellingen kunnen helpen
VolgendeKRO-NCRV lanceert nieuw journalistiek dossier Druk!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter