Wat zijn de voordelen van het gebruik van Virtual Reality in het klaslokaal?

Het gebruik van Virtual Reality (VR) biedt nieuwe mogelijkheden om het onderwijs te verrijken. VR is een technologie waarbij je door middel van een bril of headset wordt meegenomen naar een virtuele wereld. De bril toont beelden die reageren op de bewegingen van je hoofd, waardoor het lijkt alsof je echt in die wereld bent. Je kunt bijvoorbeeld rondkijken en dingen aanraken alsof ze echt voor je staan. Het stelt leerlingen daardoor in staat om moeilijke onderwerpen op een levendige manier te ervaren. Vooral kinderen die nogal visueel ingesteld zijn, kunnen enorm veel profijt hebben van VR.

Virtual reality is dan ook een technologie die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt in het onderwijs. Met VR kunnen studenten en leerlingen op een interactieve manier leren, waardoor ze gemotiveerder raken en betere resultaten behalen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je virtual reality kunt inzetten in het onderwijs.

Virtual reality huren voor het onderwijs

Virtual reality huren is voor het onderwijs waarschijnlijk de beste optie. Zo hoeven er geen grote investeringen te worden gedaan en ben je er altijd zeker van dat je de nieuwste apparatuur en gadgets tot je beschikking hebt. Met VR kunnen leerlingen zelfstandig unieke ervaringen opdoen met hun smartphone of VR-bril tijdens individuele opdrachten. Eigenlijk zou virtual reality standaard gebruikt moeten worden in het onderwijs. Maar de technische ontwikkelingen gaan razendsnel en dure apparatuur, zoals een Apple VR-bril, is eigenlijk al verouderd op het moment dat je het aanschaft. Dit omzeil je door te huren.

Leren wordt makkelijker

In een virtuele wereld is het mogelijk om verschillende onderwerpen vanuit diverse hoeken te bestuderen en er letterlijk in te duiken. Hierdoor kunnen lastige concepten begrijpelijker worden gemaakt en kan uitleg worden gegeven die niet mogelijk is met 2D-materiaal. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een tour maken door ons zonnestelsel, of de processen in een plantencel onderzoeken, het menselijk lichaam verkennen of zelf de geschiedenis induiken. Door dit soort onderwerpen zelf te ervaren en mee te maken, is de leerstof veel makkelijker te verwerken, begrijpen en onthouden! Hetzelfde principe geldt uiteraard ook voor onderwijsinstellingen in het voortgezet en hoger onderwijs.

Voordelen van VR in het onderwijs

Er zijn verschillende voordelen van virtual reality als leermiddel. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Interactief: Met VR kun je op een interactieve manier leren, doordat je actief bezig bent met de leerstof.
 • Motiverend: Doordat studenten en leerlingen zich in een virtuele wereld bevinden, worden ze gemotiveerd om te leren.
 • Realistisch: Virtual reality kan situaties nabootsen die anders niet mogelijk zouden zijn, wat ervoor zorgt dat studenten beter begrijpen hoe iets werkt.
 • Veiligheid: In sommige gevallen kan VR situaties nabootsen die in het echt te gevaarlijk zouden zijn. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld leren omgaan met brand zonder risico op letsel.

Toepassingen in het onderwijs

Er zijn verschillende manieren waarop virtual reality gebruikt kan worden in het onderwijs:

 • Simulaties: Met VR kunnen simulaties gemaakt worden van situaties die anders te duur, gevaarlijk of onpraktisch zouden zijn. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld een vluchtelingenkamp bezoeken om te leren over de leefomstandigheden daar.
 • Virtuele excursies: Met VR kunnen virtuele excursies gemaakt worden naar plaatsen die anders niet bezocht zouden kunnen worden. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld een rondleiding door de ruimte krijgen of door de jungle lopen.
 • 3D-modellen: Met VR kunnen 3D-modellen gemaakt worden van objecten of processen, waardoor studenten beter begrijpen hoe iets werkt. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld het menselijk lichaam in 3D bekijken en bestuderen.
 • Immersive storytelling: Met VR kan immersive storytelling toegepast worden, wat inhoudt dat studenten zich in een verhaal bevinden en hier interactief aan deelnemen. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld meedoen aan een historisch evenement en zo meer leren over de geschiedenis.

Praktische tips voor het gebruik van virtual reality in het onderwijs

Als je virtual reality wilt gaan gebruiken als leermiddel, zijn er een aantal praktische tips waar je rekening mee moet houden:

 • Maak duidelijke leerdoelen: Zorg ervoor dat je van tevoren duidelijke leerdoelen hebt opgesteld, zodat de studenten weten wat ze moeten leren en waar ze op moeten letten tijdens de VR-ervaring.
 • Biedt begeleiding aan: Zorg ervoor dat er altijd een docent of begeleider aanwezig is tijdens de VR-ervaring om vragen te beantwoorden en te helpen bij problemen.
 • Houdt rekening met de veiligheid: Zorg ervoor dat de VR-brillen schoon zijn en dat studenten niet over elkaar heen struikelen tijdens het gebruik van virtual reality.


Al met al biedt virtual reality veel mogelijkheden als leermiddel. Door gebruik te maken van deze technologie kunnen studenten op een interactieve manier leren, waardoor ze gemotiveerder raken en betere resultaten behalen!

VorigeEen derde van kinderen op basisschool leeft in stressvolle thuissituatie
VolgendeBegeleid tussenjaar heeft preventieve werking op psychosociale problemen jongeren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter