Drents Museum biedt tijdelijk onderwijsprogramma over de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe

Vanaf 17 april biedt het Drents Museum een programma aan over de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs en alle leerjaren en niveaus van het voortgezet onderwijs. Tijdens dit onderwijsprogramma krijgen de leerlingen inzicht in deze geschiedenis en maken zij kennis met de ervaringen van Molukkers die vanaf 1951 naar Drenthe zijn gekomen. Speciale aandacht is er voor de blik van jonge Molukkers. Het programma wordt aangeboden tot en met 29 september 2023. Meer informatie staat op drentsmuseum.nl/onderwijs.

Na de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog komen duizenden Molukkers in Drenthe terecht. De meesten zijn jong en dromen van een terugkeer naar de Molukken. Veel van hen blijven echter in Drenthe, net als hun kinderen en kleinkinderen. In het museum bekijken de leerlingen persoonlijke voorwerpen en foto's, en luisteren naar persoonlijke verhalen in video en spoken word.

Jonge mensen

Het onderwijsprogramma is een onderdeel van de tentoonstelling Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. Deze tentoonstelling is een coproductie van het museum en een groep jongeren met 'roots' in de Molukse gemeenschap in Drenthe. Zij noemen zich de werkgroep Menyala. Hun betrokkenheid zorgt voor een betere aansluiting bij de Molukse samenleving en leerlingen.

Alycia Schiphof (24 jaar), lid van de werkgroep Menyala: “Een van de redenen dat ik graag mee wilde helpen met de tentoonstelling, is dat er bij mij op school in de geschiedenislessen nauwelijks aandacht was voor het Molukse verhaal. Veel van de verhalen die op school verteld worden, gaan over de geschiedenis van Nederland. Het perspectief van de blanke Nederlander is daarbij vaak leidend. Ik ben blij dat wij met deze tentoonstelling context bieden en ruimte creëren voor verschillende invalshoeken.”

In het lesprogramma in het museum volgen de leerlingen een aantal Molukse families door de geschiedenis heen. Het programma duurt 75 minuten en kost € 4,- per leerling. Er is een lesbrief voor een voorbereidende les in de klas.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe laat aan de hand van honderd voorwerpen met persoonlijke verhalen zien waarom de Molukkers naar Nederland kwamen en hoe het leven in de zeven Drentse woonoorden eruitzag. Het toont hun dromen, ambities en de moeite die ze deden om hun weg in Nederland te vinden. Niet alleen het gevoelige verleden met de rafelranden wordt belicht, maar vooral ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap.

VorigeWil je solliciteren in het onderwijs? Zo pak je dat aan
VolgendePhotoshop voor student & docent
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter