Wil je solliciteren in het onderwijs? Zo pak je dat aan

Hoewel er nog steeds sprake is van een lerarentekort in het onderwijs, is het nog geen gegeven dat je als (beginnend) leerkracht zomaar aan het werk komt. Je moet jezelf alsnog onderscheiden van de rest en overtuigend overkomen bij je eventuele toekomstige werkgever. Een baan voor de klas is pittig en niet zomaar voor iedereen weggelegd. Een sterke sollicitatie is dan ook noodzakelijk wil jij een leuke baan vinden binnen dit mooie vakgebied. Hoe zorg je nu dat je opvalt en dat je een sterke sollicitatie neerzet?

IJzersterk CV

Het eerste dat je potentiële werkgever van je te zien krijgt is je CV. Het is belangrijk dat je je CV kort en bondig houdt, een eindeloze lijst van opsommingen is niet interessant en kan je kans zelfs verkleinen. Niet iedereen heeft zin om zo'n lange lijst door te nemen waardoor je nog wel eens op de ´nee´ stapel belandt. Zet alle werkervaring die echt relevant is op je CV. Denk daarbij verder dan alleen de baan je die hebt gehad voor de klas of bijvoorbeeld als onderwijsassistent. Dit kan ook andere relevante ervaring zijn zoals stages, huiswerkbegeleider of trainer, waarbij je ook voor een groep moet werken en waaruit dus blijkt dat je affiniteit hebt met dit vak. Lees meer handige tips voor een sterk CV, zodat jij er met kop en schouders bovenuit steekt.

Motivatie

Naast je CV stuur je ook altijd een motivatiebrief mee met je sollicitatie. Maak de brief persoonlijk en vermijd algemene zinnen die op iedereen kunnen slaan. Doe je dat niet, dan weet de lezer van de brief nog steeds niets over jou als persoon. Maak uitspraken die je doet in je brief concreet met voorbeelden. Zeggen dat je met gemak een klas vol kinderen aankunt is leuk, maar vertel ook waaruit dit blijkt. Laat merken waarom je enthousiast bent over deze specifieke vacature. Kopieer en plak dus nooit dezelfde brief voor verschillende sollicitaties.

Weet wat je wilt

Denk van tevoren na over vragen als: wie ben ik en wat wil ik bereiken met een baan in het onderwijs? Wat voor type onderwijs spreekt je aan? Dit maakt het ook makkelijker om gericht te zoeken naar vacatures. Tijdens je opleiding en werkervaring kom je er vaak ook achter wat wel of niet bij je past. Werk je liever op een reguliere basisschool of spreekt het speciaal onderwijs je aan? Ook het type onderwijs is van belang. Er zit namelijk nogal wat verschil in en dit bepaalt dan ook voor een groot deel hoe jouw dag als leerkracht eruit gaat zien. Als je tijdens een sollicitatiegesprek duidelijk en oprecht kunt formuleren waarom bijvoorbeeld de bovenbouw zo goed bij je past dan komt dat heel sterk over.

Startende leerkrachten

Als beginnend leerkracht heb je vaak het idee dat je niet veel kunt eisen, maar wees ook kritisch op het moment dat je gaat solliciteren. Helaas zijn er nog veel leerkrachten die na een paar jaar al stoppen, omdat ze een goede begeleiding hebben gemist. Beginnen als docent kan erg overweldigend zijn en in de praktijk anders uitvallen dat je had verwacht. Goede begeleiding is daarom ook essentieel. Gelukkig wordt hier steeds meer aandacht aan besteed. Vraag daar dan ook naar als je gaat solliciteren: hoe pakt de desbetreffende school dit aan? Dit laat direct zien dat je initiatief toont, dit werkt over het algemeen alleen maar in je voordeel.

Invalpools

Lukt het als beginnend leerkracht nog niet om een eigen klas te draaien of vind je het leuk om ervaring op te doen op verschillende soorten scholen? Maak dan gebruik van een invalpool. Voor sommige mensen is dit een tijdelijke oplossing, terwijl anderen de vrijheid en de afwisseling die dit met zich meebrengt juist voor langere tijd waarderen. Het is een goede manier om met verschillende doelgroepen, scholen en onderwijssoorten kennis te maken. Zo bouw je een groot netwerk op waar je in de toekomst iets aan kunt hebben. Een inval positie kan namelijk ook nog wel eens leiden tot een vaste baan.

Zij-instromer

Heb je nu een baan in een heel ander werkveld en overweeg je een carrière in het onderwijs? Denk dan eens aan een traject als zij-instromer. Ook dan moet je solliciteren. Omdat je uit een andere werkveld komt is het belangrijk je goed te verdiepen in de doelgroep en je huidige werkervaring daar aan te kunnen koppelen. Laat blijken waarom je denkt een goede leerkracht te kunnen zijn en dat je echt enthousiast bent over deze nieuwe stap.

VorigeDe Scholierenverkiezingen voor de Provinciale Staten zijn begonnen
VolgendeDrents Museum biedt tijdelijk onderwijsprogramma over de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter